Οι τροφές που καταπολεμούν την αϋπνία

Οι τροφές που καταπολεμούν την αϋπνία

Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε πως ο καλός ύπνος συνδέεται και με τη διατροφή. Σίγουρα, όμως, δεν ξέρουμε ποιες είναι οι τροφές που διεγείρουν την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, ώστε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε σε βάθος.

33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O επαρκής νυχτερινός ύπνος είναι θεμελιώδης βιολογική ανάγκη. Μας ξεκουράζει, αυξάνει την πνευματική και τη σωματική μας απόδοση και βοηθά να λειτουργεί εύρυθμα το βιολογικό μας ρολόι, δηλαδή να εκκρίνονται σωστά οι διάφορες ορμόνες (αυξητική, κορτιζόλη και αδρεναλίνη). Επιπροσθέτως, ανανεώνει τα εγκεφαλικά δίκτυα που ρυθμίζουν και ελέγχουν τα συναισθήματα, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας.

Δυστυχώς, μελέτες δείχνουν πως ένας στους δέκα ενηλίκους πάσχει από χρόνια αϋπνία, ενώ ένας στους τέσσερις έχει περιστασιακά επεισόδια. Οι συνέπειες είναι πολλές και σημαντικές. Οσοι δεν κοιμούνται καλά εμφανίζουν κούραση την επομένη και αυτό έχει επιπτώσεις σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, όπως το καρδιαγγειακό ή το ανοσοποιητικό.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT