Συνταγές όπως το χταπόδι στιφάδο ή το χταπόδι με μέλι ή πετιμέζι μάς είναι οικείες, όμως ο συγκεκριμένος συνδυασμός, ένα συμμαγείρεμα γης και θάλασσας που δοκιμάσαμε στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, δεν είναι καθόλου συνήθης. Και πολύ κακώς, θα λέγαμε, καθώς η βαθιά γήινη γλύκα των παντζαριών ταιριάζει πολύ με το χταπόδι. Έχει βεβαίως και λίγο ξίδι, που εξισορροπεί τη γλυκιά γεύση. Στο τέλος του μαγειρέματος δεν θα μείνει σάλτσα, παρά ένα αρωματικό, υπέροχο λάδι, για να βουτύξετε μέσα ένα ολόκληρο καρβέλι ψωμί. Μην τσιγγουνευτείτε λοιπόν το ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα.
Υλικά
Μερίδες: 4-5
- 1.500 γρ. χταπόδι, καθαρισμένο, χωριστά τα πλοκάμια από την κουκούλα του
- 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 4 μεγάλα παντζάρια (μόνο οι βολβοί), ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές κυδωνάτες φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
- 70 ml ξίδι
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.