Μύδια escabeche, ο σπιρτόζικος μεζές

Το escabeche είναι μια τεχνική συντήρησης που έφεραν στην ιβηρική χερσόνησο οι Άραβες και χρησιμοποιείται κατά κόρον στις σαρδέλες. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για κάθε ψάρι ή θαλασσινό, όπως κάνουμε εδώ με τα μύδια

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ρίζα του ονόματος είναι περσική και οι Άραβες την εξέλιξαν σε al-sikbaj, λέξη που αναφέρεται σε ένα φαγητό με κρέας, μαγειρεμένο σε γλυκόξινη σάλτσα που περιλαμβάνει ξίδι και μέλι (ή σιρόπι από χουρμάδες). Η τεχνική υιοθετήθηκε αμέσως για την αποτελεσματικότητά της, καθώς με απλά υλικά και ελάχιστο μαγείρεμα μπορεί να παρασκευαστεί ένα νοστιμότατο μείγμα στο οποίο συντηρούνται άριστα ψάρια (ολόκληρα ή φιλεταρισμένα) και θαλασσινά και συχνά κρέας ή κοτόπουλο. Με τον καιρό καθιερώθηκε από τους Μοζάραβες (τους εξαραβισμένους χριστιανούς της Ισπανίας), κυρίως στις περιοχές της Ανδαλουσίας (Κόρδοβα, Σεβίλλη κ.α.) και πλέον θεωρείται σπεσιαλιτέ ανδαλουσιάνικη. Το βασικό μείγμα του escabeche αποτελείται από δυνατό ξίδι ή κρασί και ελαιόλαδο, ενώ συμπληρώνεται με σκόρδο, μπαχαρικά και μυρωδικά.

Πώς γεννήθηκε η τεχνική escabeche

Όπως όλες οι τεχνικές συντήρησης, γεννήθηκε από την ανάγκη να παραταθεί ο χρόνος ζωής εποχικών υλικών, κάτι ανάλογο με τα τουρσιά δηλαδή. Γέννημα των θερμών κλιμάτων, αξιοποίησε τις ιδιότητες συντήρησης των όξινων υλικών, κυρίως των χυμών εσπεριδοειδών και του ξιδιού, ώστε να συντηρούνται για καιρό τρόφιμα όπως τα ψάρια, τα θαλασσινά, το κρέας και ταπουλερικά.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT