Ταχίνι, η διατροφική του αξία + 21 πρωτότυπες συνταγές

Ταχίνι, η διατροφική του αξία + 21 πρωτότυπες συνταγές

Είναι βόμβα θερμίδων, αλλά προσφέρει στον οργανισμό μας πολλά ωφέλιμα στοιχεία. Ανάμεσα στα άλλα, ασβέστιο και τα ευεργετικά λιπαρά οξέα ω3 και ω6. Επίσης χρησιμοποιείται με ευελιξία τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές.

43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια παχύρρευστη κρέμα είναι το ταχίνι, που γίνεται από την άλεση ωμού ή καβουρδισμένου σησαμιού (tahana στα Αραβικά σημαίνει «αλέθω»). Η ποιότητα και η γεύση του εξαρτώνται άμεσα από την ποιότητα της πρώτης ύλης, δηλαδή από την ποικιλία του σπόρου και την προέλευσή του. Ο ντόπιος σπόρος, που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, αλλά και στην Τουρκία, ονομάζεται μαύρο σουσάμι και δεν πρέπει να συγχέεται με το «μαυροκούκι», που είναι άλλο φυτό. Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι μαύρο, αλλά έχει σκούρο, κοκκινο-καφέ χρώμα.

Ο Νίκος Γαβρίλης, παραγωγός του υπέροχου χαλβά Δραπετσώνας, λέει ότι ήταν ανώτερης ποιότητας και «ψωμωμένο σαν φακή». Και ο Χαρίλαος Λαζαρόπουλος από το ομώνυμο ξηροκαρπάδικο της Θεσσαλονίκης, που ακόμα αγοράζει κόκκινο σουσάμι από τους ελάχιστους εναπομείναντες μικρούς παραγωγούς, μας είπε ότι οι πελάτισσες που γνωρίζουν αγοράζουν το κόκκινο. «Οταν το καβουρδίσεις, μυρίζει ολόκληρη η γειτονιά».

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT