Η Νίκαια τρώει σουβλάκι με σάλτσα και χειροποίητο γύρο στον Μπίλη απ’ το ‘77

Η Νίκαια τρώει σουβλάκι με σάλτσα και χειροποίητο γύρο στον Μπίλη απ’ το ‘77

Ζουμερά, με σάλτσα που σιγοβράζει για 12 ώρες, τα σουβλάκια του Μπίλη είναι ένα από τα πιο νόστιμα μυστικά της Νίκαιας

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια γωνία της πλατείας Αγίου Γεωργίου στη Νίκαια ο «Μπίλης» φτιάχνει σουβλάκια με ιστορία 46 χρόνων. Το μαγαζί (λίγα τετραγωνικά, παλιακό, με μπλε, σιδερένιες καρέκλες καφενέ και ναΐφ ζωγραφιές με νησιώτικα και χωριάτικα θέματα στις ταμπέλες) μοσχομυρίζει από τη σάλτσα που σιγοβράζει από νωρίς το πρωί. Τα μπιφτέκια μπαίνουν στη σχάρα, ο χειροποίητος γύρος ξεροψήνεται παραδίπλα και δύο γενιές (οι διάδοχοι του παππού Μπίλη) δουλεύουν μαζί για να προλάβουν τις παραγγελίες.

Μέσα στην ελαφρώς τραγανή πιτούλα (λαδωμένη, αλλά χωρίς βαριά αίσθηση) βάζουν ντοματένια σάλτσα- όχι καυτερή, ούτε και πολύ γλυκιά-, χοντροκομμένο κρεμμύδι μπλεγμένο με μαϊντανό και τζατζίκι σπιτικό, δυνατό. Έχουν χειροποίητο γύρο -πικάντικο και κρεατένιο, ζουμερό, με κριτσανιστές ακρούλες-, έχουν και μπιφτέκι (ένα μείγμα με μοσχαρίσιο, αρνίσιο κιμά μαζί με λίγη προβατίνα) αλλά και μπιφτέκια αποκλειστικά με προβατίνα, πανσέτα, μπριζολάκια και, επίσης χειροποίητα, χοιρινά καλαμάκια.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT