Τρώμε στην Κληματαριά, στην πλατεία Θεάτρου, που σύντομα θα τα εκατοστήσει

Τρώμε στην Κληματαριά, στην πλατεία Θεάτρου, που σύντομα θα τα εκατοστήσει

Μείζονος σημασίας και ιστορικό πλέον κομμάτι της λαϊκής κουλτούρας αυτής της πόλης, είναι μια από τις παλαιότερες ταβέρνες της Αθήνας

37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 1880 που άρχισε να δημιουργείται και να θεμελιώνεται η μικροαστική τάξη της Αθήνας, ένα από τα πρώτα βιομηχανικά κτίρια της πόλης ανεγέρθη στην πλατεία Θεάτρου, στο σημείο όπου μέχρι και σήμερα βρίσκεται η ταβέρνα Κληματαριά. Χτισμένο επάνω από τα ερείπια του Ιερού του Απόλλωνα, στις πλάτες του Άη Γιάννη του Θεραπευτή, και παραδίπλα από το πρώτο σκεπαστό θέατρο της Αθήνας, μέχρι και το 1927 λειτούργησε ως καφενείο της εκκλησίας για τα μνημόσυνα. Ο πρώτος ιδιοκτήτης της αειθαλούς ταβέρνας, ήταν ο Γεροδήμος, ο οποίος της έδωσε το όνομα Κληματαριά. Κάποιοι από τους επόμενους ιδιοκτήτες την είπαν Νέο Κοσμικό και Νέα Αγορά, όμως οι πελάτες επέμεναν στο Κληματαριά, όπως την είχαν μάθει, κι έτσι το βαφτιστικό της όνομα επανήλθε με τα χρόνια.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT