Μαζαρέν με κόκκινα φρούτα και κραμπλ βρώμης

Μαζαρέν με κόκκινα φρούτα και κραμπλ βρώμης

Μαζαρέν είναι ένα σουηδικό γλυκό, δημοφιλές εξίσου στη Δανία και στη Φιλανδία. Στην ουσία πρόκειται για ένα ψητό γλύκισμα με έντονη γεύση αμυγδάλου, το οποίο φτιάχνεται με μάρτσιπαν.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μάζαρεν κάποιες φορές περιέχει και μια μπισκοτένια βάση τάρτας. Στη Σουηδία το βρίσκεις έτοιμο σχεδόν παντού, από το σούπερ μάρκετ μέχρι τον τελευταίο φούρνο. Λένε ότι πήρε το όνομά του από τον γαλλο-ιταλό καρδινάλιο και διπλωμάτη Jules Mazarin (1602-1661) – εκείνη την εποχή ήταν σύνηθες να βαφτίζουν τα γλυκά με ονόματα διασήμων. Στην κλασική του μορφή καλύπτεται με ένα λευκό γλάσο ή με σοκολάτα, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορετικές επικαλύψεις. Εδώ το προτείνουμε με κραμπλ βρώμης.

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το μαζαρέν

  •  100 γρ. αμυγδαλόπαστα (μάρτσιπαν) με τουλάχιστον 50% περιεκτικότητα σε ξηρό καρπό (όσο χαμηλώνει το ποσοστό, τόσο περισσότερη ζάχαρη περιέχει η αμυγδαλόπαστα και προορίζεται για διακόσμηση γλυκών. Μάρτσιπαν θα βρούμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, ντέλι και ενημερωμένα μαγαζιά με ξηρούς καρπούς)
  •  100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
  •  100 γρ. αυγά (2 μεσαία αυγά), σε θερμοκρασία δωματίου
  •  55 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (προαιρετικά)
  •  30 γρ. σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)
  •  30 γρ. αμύγδαλο φιλέ, κοπανισμένο
  •  100 γρ. κατεψυγμένα σμέουρα (δεν τα ξεπαγώνουμε)

Για το κραμπλ βρώμης

  •  25 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
  •  25 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  25 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κυβάκια
  •  25 γρ. νιφάδες βρώμης
  •  10 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη που πωλείται και ως «αλεύρι αμυγδάλου»)
  •  λίγο αλάτι
  •  άχνη ζάχαρη, για πασπάλισμα

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT