Όταν έκαναν χοιροσφάγια στα σπίτια, οι Κώοι μαγείρευαν αυτό το φαγητό με τις «εμπουκιές». Έτσι λένε το χοιρινό που φυλάσσουν σε κιούπια, μέσα στο λίπος του, όπως ο καβουρμάς ή το μανιάτικο σύγλινο. Το φτιάχνουμε όμως και με φρέσκο χοιρινό ή με μοσχάρι. Συνηθίζεται όλο το χρόνο: το καλοκαίρι με φρέσκια ντομάτα, τον χειμώνα με πελτέ.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 800 γρ. μοσχάρι, κομμένο σε κύβους 5 εκ.
- 350 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό με 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
- 2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι