Πασχαλινά κουλούρια σε σχήμα σαύρας από την Τήνο

Πασχαλινά κουλούρια σε σχήμα σαύρας από την Τήνο

Παραδοσιακά ανεβατά κουλούρια με ζαχαρωμένες φλούδες περγαμόντου και με το τηνιακό, φρέσκο, αγελαδινό τυρί «πέτρωμα»

38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τη Δευτέρα του Πάσχα με ένα μικρό τυράκι, ένα κόκκινο αυγό κι ένα ανεβατό κουλούρι σε σχήμα κωλοσαύραδου (σαύρας) ξεφαντώναμε στον Άη Γιώργη στην Τήνο αδέλφια και ξαδέλφια. Εγώ πρόσθεσα το περγαμόντο για να σκάει η ανάμνηση στο στόμα δυνατά». Η Αντωνία Ζάρπα λοιπόν συνοδεύει τα κουλούρια της με ζαχαρωμένες φλούδες περγαμόντου και με το ντόπιο, φρέσκο, μαλακό αγελαδινό τυρί «πέτρωμα», το οποίο όμως δεν βρίσκουμε στην Αθήνα
και το αντικαθιστούμε με φρέσκο βολάκι ή ξινοτύρι. Ετοιμάστε εγκαίρως το προζύμι για τα κουλούρια: θα χρειαστεί να ξεκινήσετε πέντε ημέρες πριν. Μπορείτε να φτιάξετε τα κουλούρια και με μαγιά, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό.

Υλικά

Τεμάχια: 35

  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  250 γρ. ζάχαρη
  •  150 γρ. προζύμι ή 8 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT