Τα πασχαλινά γλυκά του Αιγαίου είναι τα δικά μας cheesecake

Τα πασχαλινά γλυκά του Αιγαίου είναι τα δικά μας cheesecake

Παρά τις διαφορές στη ζύμη, την τεχνοτροπία και το όνομα (λυχναράκια, τσιμπητά, λαμπρόπιτες, τούρτες), τα παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά είναι τυρένια και αιγαιο-κεντρικά.

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη ελληνική γιορτή, η Λαμπρή, έχει τα γλυκά της, τα οποία ως επί το πλείστον φτιάχνονται με τυρί. Ιδιαίτερα στο Αιγαίο, σύμφωνα με την παράδοση, τα βασικά υλικά είναι το φρεσκοπηγμένο ανάλατο τυρί και το μυρωδάτο μέλι. Τώρα που τα φτιάχνουμε έξω από τον φυσικό τους χώρο χρησιμοποιούμε συνήθως μυζήθρα (δηλαδή ανθότυρο), αφού το ολόπαχο τυρί ανάλατο δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο. Στα νησιά όμως χρησιμοποιούν ακριβώς αυτό. Το τυρί δηλαδή που, αν αλατιστεί και ωριμάσει, θα γίνει φέτα. Το παραγγέλνουν στους ίδιους τους κτηνοτρόφους ή σε καταστήματα που πωλούν κτηνοτροφικά προϊόντα στα μεγαλύτερα νησιά. Συνήθως, σήμερα φτιάχνουν τις μελόπιτες μικρές, ατομικές, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο -ιδιαίτερα παλαιότερα- να γίνονται σε μεγάλο ταψί, ίδιες όπως και οι μικρές. Το τυρί ανακατεύεται με μπόλικα χτυπημένα αυγά, που δίνουν στο μείγμα όγκο, γλυκαίνει με μέλι και ζάχαρη, αρωματίζεται με κανέλα.

Διαβάστε περισσότερα στον ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT