Η μεγαλύτερη ελληνική γιορτή, η Λαμπρή, έχει τα γλυκά της, τα οποία ως επί το πλείστον φτιάχνονται με τυρί. Ιδιαίτερα στο Αιγαίο, σύμφωνα με την παράδοση, τα βασικά υλικά είναι το φρεσκοπηγμένο ανάλατο τυρί και το μυρωδάτο μέλι. Τώρα που τα φτιάχνουμε έξω από τον φυσικό τους χώρο χρησιμοποιούμε συνήθως μυζήθρα (δηλαδή ανθότυρο), αφού το ολόπαχο τυρί ανάλατο δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο. Στα νησιά όμως χρησιμοποιούν ακριβώς αυτό. Το τυρί δηλαδή που, αν αλατιστεί και ωριμάσει, θα γίνει φέτα. Το παραγγέλνουν στους ίδιους τους κτηνοτρόφους ή σε καταστήματα που πωλούν κτηνοτροφικά προϊόντα στα μεγαλύτερα νησιά. Συνήθως, σήμερα φτιάχνουν τις μελόπιτες μικρές, ατομικές, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο -ιδιαίτερα παλαιότερα- να γίνονται σε μεγάλο ταψί, ίδιες όπως και οι μικρές. Το τυρί ανακατεύεται με μπόλικα χτυπημένα αυγά, που δίνουν στο μείγμα όγκο, γλυκαίνει με μέλι και ζάχαρη, αρωματίζεται με κανέλα.
Διαβάστε περισσότερα στον ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ