11 ελληνικά αρτιζανάλ βούτυρα που αξίζει να βάλουμε στο τραπέζι μας

11 ελληνικά αρτιζανάλ βούτυρα που αξίζει να βάλουμε στο τραπέζι μας

Οργανώσαμε μια τυφλή γευσιγνωσία με 27 παραδοσιακά φρέσκα βούτυρα μικρών Ελλήνων παραγωγών και μαζί με μάγειρες, ζαχαροπλάστες, δημοσιογράφους και παντοπώλες, βγάλαμε 11 φιναλίστ

40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν φανταζόμασταν ποτέ πως η πρώτη χώρα σε παγκόσμια κατανάλωση αγελαδινού βουτύρου είναι η… Ινδία, με 4.750.000 τόνους ετησίως παρακαλώ, όταν η συνολική παγκόσμια κατανάλωση ανέρχεται σε 5.000.000 τόνους. «Οι Ινδοί, με μεγάλες ποσότητες παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, δεν καταναλώνουν προϊόντα ζύμωσης (π.χ. γιαούρτι και τυροκομικά) λόγω θρησκείας κι έτσι προκύπτει πως τη μεγαλύτερη ποσότητα την κάνουν γκι (Ghee), το ινδικό βούτυρο», εξηγεί ο Θεόφιλος Μασούρας, καθηγητής Γαλακτοκομίας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώνονται περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι, ενώ στην Ελλάδα το βούτυρο που καταναλώνουμε είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό προϊόν εισαγωγής. Ο λόγος είναι πως δεν διαθέτουμε σημαντικό πληθυσμό γαλακτοπαραγωγών αγελάδων και επιπλέον η παραγωγή βουτύρου είναι ασύμφορη: για να παραχθεί 1 κιλό φρέσκο βούτυρο, απαιτούνται περίπου 20 κιλά γάλακτος.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT