Αξέχαστη Λαμπρή στην Κέρκυρα και 6 πασχαλινές συνταγές

Αξέχαστη Λαμπρή στην Κέρκυρα και 6 πασχαλινές συνταγές

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μοναδικό, όπως μοναδικά και ιδιαίτερα είναι και τα φαγητά και τα γλυκά που φτιάχνουν για να το γιορτάσουν, από τσιλίχουρδα μέχρι κολομπίνες!

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «Λαμπρή», όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται το Πάσχα στο νησί, οι επισκέπτες έχουν τύχη διπλή: αφενός γιατί η Σπινιάδα πλημμυρίζει από τις μελωδίες των Φιλαρμονικών, αφετέρου γιατί στρώνεται τραπέζι εκλεκτό με τοπικές λιχουδιές, από τα τσιλίχουρδα ως τις κολομπίνες.

Όσοι έχουν ζήσει Πάσχα στη Κέρκυρα έχουν να λένε για τον κρότο και το γέλιο που προκαλούν οι “Μπότηδες” όταν το Σάββατο το πρωί, λίγο μετά από τη πρώτη Ανάσταση, αρχίζουν να πέφτουν βροχή από τα μπαλκόνια των σπιτιών πήλινα κανάτια για να κατακερματιστούν κάτω στον δρόμο, στα πόδια των περαστικών. Ένα έθιμο που εκτός από την άμεση αναφορά του στο χωρίο του Ευαγελίου «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως», λέγεται ότι συμβολίζει την Αναγέννηση της φύσης και εκφράζει την πίστη πως θα έρθουν νέες σοδειές και έτσι τα νοικοκυριά θα χρειαστούν νέα δοχεία για την αποθήκευσή τους.

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT