Λαπαθοντολμάδες ορφανοί

Αντί για αμπελόφυλλα, για αυτούς τους απίθανους ντολμάδες χρησιμοποιούμε τα μεγάλα φύλλα από τα λάπαθα, γεμιστά με πλιγούρι, κουκουνάρι, μυρόχορτα και σταφίδες.

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σεφ Νίκος Μπίλλης οραματίστηκε τους ντολμάδες αλλιώς. Εντελώς αλλιώς όμως, γιατί για το τύλιγμα χρησιμοποιεί μεγάλα φύλλα από λάπαθα (τα βρίσκουμε στις λαϊκές αγορές και μεγάλα μανάβικα) και στη γέμιση βάζει πλιγούρι, κουκουνάρι, μυρόχορτα και σταφίδες. Η σάλτσα με τον κρόκο Κοζάνης και το γιαούρτι είναι μαγική.

Υλικά

Μερίδες: 8

  •  40 φύλλα λάπαθα, μεγάλα με το κοτσάνι
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  300 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
  •  0,25 γρ. κρόκος Κοζάνης σε σκόνη
  •  3-4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και κοπανισμένες

Για τη γέμιση

  •  150 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  150 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο
  •  150 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  100 γρ. καρότο, τριμμένο
  •  από 1 μάτσο: μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθος, δυόσμος, μαϊντανός, κόλιανδρος -όλα ψιλοκομμένα (κρατάμε τα κλωνάρια από όλα τα μυρωδικά για το μαγείρεμα)
  •  1 μικρό μάτσο σέλινο, ψιλοκομμένο (με τα κοτσάνια του)
  •  100 γρ. σταφίδες μαύρες
  •  100 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  •  300 γρ. πλιγούρι
  •  χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι (κρατάμε τις φλούδες του για το μαγείρεμα)
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT