Εκτός από κότα, το φαγητό αυτό φτιάχνεται και με κόκορα. Το κορκότο, τυπικό ποντιακό δημητριακό, αντικαθιστά το τυπικό ρύζι στη γέμιση και δίνει έξτρα νοστιμιά.
«Το φαγητό αυτό σερβιριζόταν κατά κύριο λόγο σε περιόδους γιορτών», μας διαφωτίζει η Αφροδίτη. «Συνήθιζαν να μαρινάρουν το πουλερικό με γιαούρτι που έφτιαχναν οι ίδιοι, κι αυτό βοηθούσε να μαλακώσει πάρα πολύ το κρέας του», συμπληρώνει.
Υλικά
Μερίδες: 6-7
-1 όρνιθα βάρους 1.000-1.200 γρ. (ή κόκορας) περίπου ίδιου βάρους
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-60 γρ. βούτυρο ξυγαλί, λιωμένο
Για τη μαρινάδα
-200-250 γρ. πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι, με την πέτσα του
-100 γρ. μουστάρδα
-xυμός και ξύσμα από 3 λεμόνια
-200 ml ελαιόλαδο
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο gastronomos.gr