Πατσούδια – Κοτσάνια και ρίζες σπανακιού με πυκνή καρυδάτη σκορδαλιά

Πατσούδια – Κοτσάνια και ρίζες σπανακιού με πυκνή καρυδάτη σκορδαλιά

Τα πατσούδια είναι ένα εβρίτικο λαδερό που γίνεται με τα κοτσάνια (!) από τα σπανάκια και δένει με μια καρυδάτη σκορδαλιά. Μια εξαίσια, vegan και zero waste ιδέα!

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό το παραδοσιακό νηστίσιμο λαδερό φαγητό που γίνεται με κοτσάνια (!) από τα σπανάκια, δένει με μια καρυδάτη σκορδαλιά. Μια εξαίσια, vegan, zero waste ιδέα!

Καθώς τον χειμώνα και την άνοιξη δεν υπάρχουν ντομάτες, τα πιάτα κοκκινίζουν με το αγαπημένο εβρίτικο άρτυμα, το γλυκό κοκκινοπίπερο. Έτσι κι εδώ, μπαίνει σε γενναία ποσότητα. Τρομερά γευστικό και τονωτικό, είναι παράλληλα και νηστίσιμο και συνηθίζεται πολύ τη Σαρακοστή.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα πατσούδια, ξεκινάμε χαράσσοντας με ένα μαχαιράκι το χοντρό κομμάτι της ρίζας, για να μαγειρευτεί γρήγορα.
  2. Βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και όταν κοχλάσει, ρίχνουμε το σπανάκι και το ζεματίζουμε για 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό. Το στραγγίζουμε και το στύβουμε καλά.
  3. Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε την κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι μαζί με το κόκκινο γλυκό πιπέρι για 4-6 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει καλά και να αχνίσει.
  4. Ρίχνουμε 750-800 ml ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το σπανάκι να μαγειρευτεί για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κομμάτια στις ρίζες που είναι πιο σκληρά.
  5. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να ρίξουμε λίγο επιπλέον νερό – το φαγητό είναι πλούσιο, σαλτσάτο και πρέπει να μείνει μια ικανή ποσότητα υγρού, αφού μέρος της θα χρησιμοποιήσουμε στη σκορδαλιά στη συνέχεια.
  6. Χτυπάμε στον πολυκόφτη την καρυδόψιχα με τα σκόρδα, το ξίδι και 1 κουτάλα της σούπας ζουμί της κατσαρόλας μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό χυλό.
  7. Τον αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το σπανάκι, μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ώστε να ενωθούν τα αρώματα, και σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT