Τι σημαίνει άραγε να είσαι Ακρίτας;

Πώς ζουν οι συνάνθρωποί μας στο Δέλτα του Έβρου και τι μαγειρεύουν στα σπίτια τους; Ο Έβρος είναι πολλά παραπάνω από ένα ποτάμι ή ένα φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα χρόνια περίμεναν πως θα γυρίσουν πίσω στα πατρικά τους. Στα χωριά που έβλεπαν αναμμένα τη νύχτα στην απέναντι όχθη. Ελληνορθόδοξα μέχρι πρότινος εκεί, μουσουλμανικά εδώ, τους τα ’φερε τούμπα η ζωή και η μεγάλη Ιστορία έγινε σε ένα κρακ του χρόνου η μικρή δική τους χειροπιαστή ιστορία. Η ζωή με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετασχηματίστηκε βιαίως. Οι αλλαγές στην αρχή παραλυτικές αλλά και ερεθιστικές: για να επιβιώσουν, πάλεψαν με νύχια και με δόντια, έστησαν δουλειές, μια νέα οικονομία αγροτική, έφτιαξαν μια καινούργια ζωή, στάθηκαν εντέλει στα πόδια τους. Πρόκοψαν. Όλη μέρα στη γη, τα βράδια, οι παλαιότεροι ιδίως, μηρύκαζαν μνήμες από τα πατρογονικά τους. Τι μαγνητική έλξη που ασκεί στους ξεριζωμένους ο γενέθλιος τόπος, αφήνει βαθύ σημάδι στην ψυχή και ως το τέρμα της ζωής στριφογυρνά αδιάκοπα η εγκατεστημένη εντός τους πυξίδα.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT