Οι ντόπιοι λένε ότι φέτος τα Γιάννενα είχαν περισσότερους επισκέπτες από ποτέ. Η πόλη εξελίσσεται σε προορισμό και οι ντόπιοι μάγειρες και σεφ αποδεικνύουν ότι έχουν αντανακλαστικά, φέρνοντας αέρα ανανέωσης στην τοπική γαστρονομία. Η πόλη έχει πλέον καλά κρεατάδικα, ακολουθεί τις τάσεις – έχει ασιατικά, all-day και street food στέκια. Και φυσικά έχει ιστορικά μαγαζιά που παράγουν εξαιρετικά προιόντα εδώ και δεκάετίες και συνεχίζουν την παράδοση.
Θαμόν: Γιαννιώτικο fine dining
Αφού δούλεψε σε διάφορα εστιατόρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Γιαννιώτης σεφ Θανάσης Τάσσος επέστρεψε στον τόπο του με στόχο να αναδείξει την ηπειρώτικη γαστρονομία. Το μενού του fine dining εστιατορίου αλλάζει ανάλογα με την εποχή αλλά και τη δημιουργική διάθεση των μαγείρων. Αυτή την περίοδο ξεχωρίζει ο τραχανάς με λιαστή ντομάτα και ντόπια βαρελίσια φέτα, αλλά και το ριζότο με άγρια μανιτάρια από τα βουνά της Ηπείρου. Έχουν πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με κρασιά από οινοποιεία της περιοχής και όχι μόνο. Μ.Π.
Αβέρωφ 63, T/26510-83500
Μπελεβέτης: Λόκαλ μυστικό
Ντόπιο μυστικό, ένα ταβερνάκι για τσίπουρα και μεζέδες, κυρίως ψαράκια και πιάτα ημέρας. Η Αριστέα μαγειρεύει και ο σύζυγός της Κώστας σερβίρει τα πεντανόστιμα πιάτα, που σχεδόν κάθε μέρα είναι διαφορετικά. Μπιφτέκι, συκώτι μοσχαρίσιο, στιφάδο αγριογούρουνο αλλά και τηγανητό ψαράκι – λιμνίσιο και θαλασσινό. Από τα ηχεία ακούγονται λαϊκά και ρεμπέτικα, με ιδιαίτερη προτίμηση στον Καζαντζίδη. Καμιά φορά παρέες μαζεύονται και παίζουν παραδοσιακό κλαρίνο. Μ.Π.
Εθν. Αντιστάσεως 115, Κατσικάς, T/26510-92660
Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr