Τουλούμπες φτιάχνουν σε όλη την Ελλάδα, όμως, στη Θεσσαλονίκη ήταν πάντα πολύ πιο διαδεδομένες ως κέρασμα, προφανώς λόγω της εγγύτητάς της με την Κωνσταντινούπολη και των επιρροών που δέχθηκε από τη βυζαντινή, την πολίτικη και την οθωμανική κουζίνα. Η λέξη είναι τουρκική. Τουλούμπες βέβαια και άλλα παρόμοια γλυκά, δηλαδή ζυμάρια που τηγανίζονται σε λάδι και έπειτα σιροπιάζονται, συναντάμε και αλλού στη λεκάνη της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στο Ίράν, στη Βόρεια Αφρική, μέχρι και στην Ίνδία. Στον μουσουλμανικό κόσμο τις φτιάχνουν και τις τρώνε κατά το ραμαζάνι. Παρόμοια είναι και τα ισπανικά churros.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα τουλουμπάκια, ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και, αφού πάρουν μία βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Διαβάστε τη συνταγή στο gastronomos.gr