Τα μυστικά της κουζίνας των μοναχών του Αγίου Όρους

Τα μυστικά της κουζίνας των μοναχών του Αγίου Όρους

Μικρά κόλπα, πρακτικές παλιές και υλικά που κάνουν τα αγιορείτικα φαγητά ξεχωριστά.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρά κόλπα, πρακτικές παλιές και υλικά που κάνουν τα αγιορείτικα φαγητά ξεχωριστά

Τα άγια σκορδοκρέμμυδα

Αν σε ένα φαγητό συνηθίζουμε να βάζουμε 1 – 2 κρεμμύδια, οι μοναχοί βάζουν τουλάχιστον 3 – 4. Αυτή η «υπερβολή» δίνει γλύκα στο φαγητό και το βοηθά να μελώσει. Ο μοναχός Επιφάνιος είναι κατηγορηματικός όσον αφορά το κόψιμο του κρεμμυδιού: «Πρέπει να το κόψεις ψιλό, αλλά με το μαχαίρι. Είναι λάθος να το περνάς στον τρίφτη ή στο μπλέντερ, γιατί ταλαιπωρείται, γίνεται σαν λάσπη».

Επίσης, χρησιμοποιούν μπόλικο σκόρδο στα φαγητά τους, κατά μέσο όρο 3 – 4 σκελίδες, τις οποίες όμως δεν λιώνουν ή ψιλοκόβουν, αλλά κόβουν σε φέτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φαγητό να αρωματίζεται σωστά, χωρίς να αποκτά βαριά «σκορδάτη» γεύση.

Κλιμακωτή φωτιά

«Ξεκινάς με δυνατή φωτιά και μετά σιγά-σιγά χαμηλώνεις, εκεί είναι το μυστικό. Αν ξεκινήσεις με χαμηλή φωτιά, αρρωσταίνει το φαγητό», τονίζει ο γέροντας Επιφάνιος. Η ένταση του μαγειρέματος ακολουθεί την ένταση της φωτιάς: στο Αγιον Ορος συνηθίζουν να μαγειρεύουν στα ξύλα. Η φωτιά λοιπόν στην αρχή είναι δυνατή, μετά τα ξύλα καίγονται και γίνονται κάρβουνα και με αυτά συνεχίζεται το μαγείρεμα. «Στο ηλεκτρικό μάτι θα το ξεκινήσεις το φαγητό από το 9, θα το κατεβάσεις στο 7 και μετά θα το πας στο 4. Και, φυσικά, θα το παρακολουθείς».

Αφθονο λάδι

Τα φαγητά στο Αγιον Ορος δεν είναι ιδιαίτερα διαιτητικά. Το φαγητό 4 ατόμων περιέχει περίπου 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Η ποσότητα είναι λογική, αν σκεφτεί κανείς το σκληρό καθημερινό πρόγραμμα των μοναχών και το γεγονός ότι η διατροφή τους δεν είναι επιβαρυμένη με ζωικά προϊόντα. Τα λαχανικά, τα θαλασσινά και τα όσπρια, σιγομαγειρεμένα μέσα στο άφθονο λάδι, αποκτούν ιδιαίτερη γλύκα, δεν στεγνώνουν, γίνονται αυτό που λένε οι Γάλλοι μάγειρες κονφί. Ακόμη και αν είμαστε σε δίαιτα, καλό είναι να μαγειρέψουμε τα φαγητά όπως προτείνουν οι πατέρες – μετά, όποιος θέλει σερβίρει στο πιάτο του το φαγητό με τρυπητή κουτάλα, για να καταναλώσει λιγότερο λάδι.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT