Κάπου κοντά στο Μάιο, λίγο πριν, λίγο μετά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, οι αμπελουργοί κορφολογούν τα αμπέλια. Κόβουν δηλαδή μερικά από τα φύλλα, για να ελαφρώσουν το κλήμα και να μπορούν να διεισδύσουν απρόσκοπτα οι ακτίνες του ήλιου, ώστε να δέσουν και να γλυκάνουν οι ρώγες του σταφυλιού. Αυτά όμως τα φυλλαράκια που είναι τόσο τρυφερά, μια ιδέα ξινούτσικα, νόστιμα, που τρώγονται ακόμα και ωμά, είναι κρίμα να πάνε χαμένα. Τίποτα από τα προϊόντα της γης που μπορεί να αξιοποιηθεί δεν αχρηστεύεται. Τα χρησιμοποιούν για να τυλίξουν ντολμαδάκια, πότε λαδερά και πότε με κιμά. Επίσης, τυλίγουν μικρά μπαρμπούνια για να τα ψήσουν στη σχάρα ή σαρδέλες ή άλλα μικρά ψάρια, που παίρνουν έτσι τη γεύση από τα αμπελόφυλλα και προστατεύονται ώστε να μη διαλυθούν. Το ίδιο και το κρέας, ένα ρολό από κιμά ή ένα κομμάτι αρνάκι που θα ψηθεί τυλιγμένο με τρυφερά αμπελόφυλλα, παίρνει τη λεπτή τους μυρωδιά και τη γεύση τους. Κάθε είδος αμπελιού έχει διαφορετικά φύλλα. Έφτιαξα κάποτε ντολμαδάκια με αρνίσιο κιμά με φύλλα από σταφίδα της Νεμέας και, σας βεβαιώνω, ήταν σαν μετάξι. Ψάχνοντας, μπορεί κανείς να βρει μικρές γαστρονομικές συγκινήσεις.
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο\
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr