Η Καλλιθέα είναι το σπίτι μου, είναι το μέρος που μεγάλωσα και μου αρέσει όσο τίποτα να ανακαλύπτω νέα στέκια, ιδιαίτερες γεύσεις και κρυμμένα μυστικά. Σχεδόν κάθε γειτονιά έχει και κάτι νόστιμο.
Οι Πόντιοι που ήρθαν από τη Μικρά Ασία και οι μετανάστες από τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έχουν καθορίσει την κουζίνα της Καλλιθέας. Είναι ίσως, η μόνη περιοχή της Αθήνας όπου μπορείς να απολαύσεις από τα πιο αφράτα ρώσικα πιροσκί με διάφορες γεμίσεις μέχρι αυθεντικό χατσαπούρι με γεωργιανό τυρί σουλγκούνι. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 λειτουργούσαν πολλά εργοστάσια και βιοτεχνίες, των οποίων οι εργάτες αναζητούσαν κάτι ποιοτικό και γρήγορο, εκείνοι καθιέρωσαν την Καλλιθέα ως μία από τις πρώτες γειτονιές όπου εμφανίστηκε το σουβλάκι στην Αθήνα. Ο Λευτέρης στην Ξενοφώντος ήταν ένας από τους πρώτους και τον βρίσκουμε ακόμη στο ίδιο σημείο. Στις Τζιτζιφιές τη δεκαετία του ’60 βρήκαν καταφύγιο οι ρεμπέτες του Πειραιά και τα στέκια τους ζωντάνεψαν την περιοχή. Η ταβέρνα του Πεζούλα ήταν ένα από αυτά και λειτουργεί ακόμη. Δυο δρόμους πιο κάτω άνοιξαν και τα πρώτα ναργιλετζίδικα της Αθήνας από Αιγύπτιους μετανάστες στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Εκεί πηγαίνω όταν θέλω να φάω γνήσιες αιγυπτιακές λιχουδιές.
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr