Οι Σκωτσέζοι λένε, πολύ σωστά, ότι δεν πρέπει να πίνει κανείς νερό, γιατί σκουριάζει. Γι’ αυτό υπάρχει η λύση της μπίρας. Από τη μία, οι μικρές και μεσαίες ζυθοποιίες στη χώρα μας βρίσκονται σε μεγάλη άνθηση τόσο ποιοτικά, όσο και από πλευράς αριθμού και συνολικής κατανάλωσης. Από την άλλη, πολλοί εστιάτορες επιλέγουν, για εμπορικούς λόγους, την αποκλειστική συνεργασία με έναν προμηθευτή μπίρας, περιορίζοντας δυσάρεστα τις επιλογές του πελάτη. Εκεί που συμπλέουν, δυστυχώς, μικροί και μεγάλοι παραγωγοί είναι στη σμίκρυνση της συσκευασίας.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι κάποτε υπήρχαν μόνο μπουκάλια του μισού λίτρου (πριν από πολλά χρόνια ήμουν σε ένα καπηλειό στην Ταϊπέι και μας έφεραν, με το που καθίσαμε και χωρίς να μας ρωτήσουν, ένα υπέροχο καφασάκι με έξι μπουκάλια των 750 ml!). Τώρα οι φιάλες συνέχεια μικραίνουν και είναι θέμα χρόνου η μπίρα να σερβίρεται σε σφηνάκι.