Η Αγγελική Πρίφτη-Ζαρολιάγκη, βέρα Αρβανίτισσα και αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Παραρτήματος Κερατέας, θυμάται τη μητέρα και τις γιαγιάδες της να ανοίγουν λεπτά φύλλα με τη «χτόλεζα», όπως λέγεται η φυλλόβεργα στα αρβανίτικα, για να φτιάξουν τσιγαράκια, τα μακρουλά μεσογείτικα σπανακοπιτάκια. Το άνοιγμα του φύλλου ήταν μια τέχνη που τη μάθαιναν οι Μεσογείτισσες από μικρές και οι πίτες ήταν στο καθημερινό πρόγραμμα. «Κάθε μέρα;» τη ρωτάω με απορία. «Μα ναι! Φύλλο ανοίγω μέσα σε 10 λεπτά. Με έχω χρονομετρήσει», με αποστομώνει. Βιβή Κωνσταντινίδου
Υλικά
Μερίδες: για περίπου 25 κομμάτια
Για τη ζύμη
- 750 γρ. αλεύρι σταρένιο, κίτρινο + επιπλέον
- 250 γρ. για το άνοιγμα των φύλλων
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί και το άλειμμα
- 4 κουτ. σούπας ξίδι λευκό ή μηλόξιδο
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι