Τσιγαράκια – Τα μεσογείτικα αρωματικά σπανακοπιτάκια

Τσιγαράκια – Τα μεσογείτικα αρωματικά σπανακοπιτάκια

«Χτόλεζα» λέγεται η φυλλόβεργα στα αρβανίτικα. Μ’ αυτήν ανοίγουν το λεπτό φύλλο για αυτά τα μυρωδάτα μακρουλά σπανακοπιτάκια που φτιάχνουν στα Μεσόγεια.

40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αγγελική Πρίφτη-Ζαρολιάγκη, βέρα Αρβανίτισσα και αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Παραρτήματος Κερατέας, θυμάται τη μητέρα και τις γιαγιάδες της να ανοίγουν λεπτά φύλλα με τη «χτόλεζα», όπως λέγεται η φυλλόβεργα στα αρβανίτικα, για να φτιάξουν τσιγαράκια, τα μακρουλά μεσογείτικα σπανακοπιτάκια. Το άνοιγμα του φύλλου ήταν μια τέχνη που τη μάθαιναν οι Μεσογείτισσες από μικρές και οι πίτες ήταν στο καθημερινό πρόγραμμα. «Κάθε μέρα;» τη ρωτάω με απορία. «Μα ναι! Φύλλο ανοίγω μέσα σε 10 λεπτά. Με έχω χρονομετρήσει», με αποστομώνει. Βιβή Κωνσταντινίδου

Υλικά

Μερίδες: για περίπου 25 κομμάτια

Για τη ζύμη

  •  750 γρ. αλεύρι σταρένιο, κίτρινο + επιπλέον
  •  250 γρ. για το άνοιγμα των φύλλων
  •  3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί και το άλειμμα
  •  4 κουτ. σούπας ξίδι λευκό ή μηλόξιδο
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT