Αυτά είναι τα αγαπημένα μας συνοικιακά ταβερνάκια σε Αθήνα και Πειραιά

Αυτά είναι τα αγαπημένα μας συνοικιακά ταβερνάκια σε Αθήνα και Πειραιά

Δεκατρείς ταβέρνες σε διάφορες γειτονιές, στις οποίες πάμε και ξαναπάμε. Για το φαγητό, για την ατμόσφαιρα και για τους ανθρώπους τους.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά διαλέγουμε ταβέρνες με άρωμα γειτονιάς, άλλοτε κοντινές, όπου έχουμε από καιρό διαλέξει τη γωνιά μας και ξέρουμε τον κατάλογο απ’ έξω κι ανακατωτά κι άλλες λίγο πιο μακρινές, στις οποίες πάμε όποτε βρίσκεται η ευκαιρία. Απλωμένες σε διάφορα σημεία της Αθήνας και του Πειραιά, στήνουν τραπέζια δίπλα σε γλάστρες με γεράνια και γαρδένιες που σου σπάνε τη μύτη, στην άκρη του δρόμου ή στο πεζοδρόμιο, πίσω από μια είσοδο πολυκατοικίας, σε ένα στενάκι, σε μια κρυμμένη αυλή στρωμένη με πλάκες ή χαλικάκι. Σε άλλες πάμε για τα κεφτεδάκια τους, σε άλλες για τα ντολμαδάκια τους, σε άλλες για μια πιατέλα παϊδάκια με το λιπάκι να γυαλίζει λιμπιστικά, ένα στεγνοτηγανισμένο ψαράκι ή ένα καλομαγειρεμένο φαγητό στην κατσαρόλα.

Για τα μπιφτεκάκια της Κυρά Ουρανίας πάμε Ηλιούπολη

Δεν θα πέσεις τυχαία πάνω του. Στην «όχθη» του φασαριόζικου δρόμου, κρυμμένο λίγο πίσω από κάτι δέντρα, με διάφανα, πλαστικά παραπετάσματα και μόνο μια παλιά ταμπέλα για διακριτικό, το οικογενειακό ψητοπωλείο της Ηλιούπολης δεν πολυφαίνεται αλλά οι περίοικοι το ξέρουν καλά και το τιμάνε δεόντως. Εδώ τρώμε μπιφτεκάκια, «σημαδεμένα» από το πλέγμα της σχάρας, τραγανά απ’ έξω αλλά και αφράτα, ελαφριά. Τα σερβίρουν ανά τετράδες σε παλιακές ασημί πιατέλες, ενώ στην (εντελώς οικιακή) κουζίνα, ετοιμάζουν επίσης τα λίγα συνοδευτικά: πατάτες κομμένες στο χέρι, χόρτα που βράζουν την ώρα της παραγγελίας, τυροκαυτερή και τζατζίκι. Η Κυρά Ουρανία, που «έχτισε» μόνη της το μαγαζί, από το 1966 δεν μαγειρεύει πια, αφού τα παιδιά της έχουν αναλάβει τη δουλειά αλλά κάνει guest star εμφανίσεις για να καθαρίσει επιμελώς τα χόρτα, να καθαρίσει πατάτες και να επιβλέψει. Γ.Π.

Ηρώων Πολυτεχνείου 85, Ηλιούπολη, Τ/210-99.14.896

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT