Ο εμβληματικότερος σφακιανός μεζές μάς αποκαλύπτεται εδώ με δυο-τρία απλά μυστικά που κάνουν τη διαφορά και μας λύνουν την απορία: πώς γίνεται να ανοίξουμε με τον πλάστη τόσο λεπτές πίτες με γέμιση χωρίς να σκιστεί η ζύμη; Όλα έχουν να κάνουν με μια σημαντική αντίθεση: καλά στραγγισμένο, κρύο και σφιχτό το τυρί της γέμισης/μαλακή η ζύμη. Μας τα περιέγραψε αναλυτικά η Αντωνία Ιωάννου, συγγένισσα του Νεκτάριου Τσιτσιρίδη με το περίφημο καφενείο του στο χωριό Αμμουδάρι στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων. Η Αντωνία έχει καταγωγή από την Ελευσίνα, στα Σφακιά έφτασε ως νύφη και μαγειρεύει πλέον σαν βέρα Κρητικοπούλα, παραδίδοντας μάλιστα και μαθήματα. «Η τεχνική και το σχήμα της σφακιανής πίτας πρέπει να ακολουθούν την παράδοση. Για τη γέμιση όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο, μπορεί κανείς να πειραματιστεί», προτείνει η Αντωνία. Εδώ μας δίνει την αυθεντική γέμιση με γαλομυζήθρα.
Διαβάστε την συνέχεια στον Γαστρονόμο.