Σφακιανές πίτες βήμα βήμα

Στους καφενέδες και στα σπίτια της Κρήτης, ένας είναι ο μεζές ο ανυπέρβλητος, ο πιο εμβληματικός: Οι σφακιανές πίτες! Είναι μία από τις 62 συνταγές από το οδοιπορικό μας στα καφενεία της Κρήτης, που «μαγειρεύουν» το καλοκαίρι μας. Στον Γαστρονόμο Ιουλίου που κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή με την Καθημερινή.

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εμβληματικότερος σφακιανός μεζές μάς αποκαλύπτεται εδώ με δυο-τρία απλά μυστικά που κάνουν τη διαφορά και μας λύνουν την απορία: πώς γίνεται να ανοίξουμε με τον πλάστη τόσο λεπτές πίτες με γέμιση χωρίς να σκιστεί η ζύμη; Όλα έχουν να κάνουν με μια σημαντική αντίθεση: καλά στραγγισμένο, κρύο και σφιχτό το τυρί της γέμισης/μαλακή η ζύμη. Μας τα περιέγραψε αναλυτικά η Αντωνία Ιωάννου, συγγένισσα του Νεκτάριου Τσιτσιρίδη με το περίφημο καφενείο του στο χωριό Αμμουδάρι στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων. Η Αντωνία έχει καταγωγή από την Ελευσίνα, στα Σφακιά έφτασε ως νύφη και μαγειρεύει πλέον σαν βέρα Κρητικοπούλα, παραδίδοντας μάλιστα και μαθήματα. «Η τεχνική και το σχήμα της σφακιανής πίτας πρέπει να ακολουθούν την παράδοση. Για τη γέμιση όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο, μπορεί κανείς να πειραματιστεί», προτείνει η Αντωνία. Εδώ μας δίνει την αυθεντική γέμιση με γαλομυζήθρα.

Διαβάστε την συνέχεια στον Γαστρονόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT