Βλίτα με ντομάτα βρασταρέ

Έχετε δοκιμάσει βλίτα με ντομάτα…βραστή; Τα λαχανικά «βρασταρέ» είναι πιάτο απλό, μα σπουδαίο. Ένα πάντρεμα θερινών λαχανικών πρωτότυπο και εξαιρετικά νόστιμο.

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασυνήθιστη η ιδέα να βράζεις ντομάτα ολόκληρη για να την κάνεις σάλτσα για χόρτα, απλά, λιωμένη με το πιρούνι. Είναι ωστόσο συνταγή συνηθισμένη στο Ατσιπόπουλο, στο καφενείου του Μανόλη όπου, κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ για το τεύχος του Γαστρονόμου «Στα καφενεία της Κρήτης», την εντοπίσαμε και την καταγράψαμε.

Το πιάτο που σερβίρουν εκεί λέγεται λαχανικά «βρασταρέ», δηλαδή βρασμένα όλα μαζί, παντρεμένα. Συχνά προσθέτουν 1-2 χούφτες καθαρισμένα φρέσκα φασολάκια και 2-3 πιπεριές κέρατο, τις οποίες μετά το βράσιμο τις ξεφλουδίζουν και τις λιώνουν κι αυτές με πιρούνι, μαζί με τις ντομάτες. Ένα πάντρεμα των θερινών λαχανικών πρωτότυπο, αλλά εξαιρετικά νόστιμο, που θα σερβίρουμε ως κυρίως πιάτο, μαζί με τυριά, ή ως συνοδευτικό σε ψητά ψάρια, κοτόπουλο, κρέας ή λουκάνικα. «Μην κόβετε τις βρασμένες πατάτες με μαχαίρι», συμβουλεύει ο ίδιος ο Μανόλης. «Ξεφλουδίστε τες, βάλτε τες σε ένα ξύλο κοπής και πιέστε τες με τη γροθιά για να σπάσουν σε ακανόνιστα κομμάτια. Είναι μια οπτική ικανοποίηση!»

Υλικά

Μερίδες: 5-6

  •  1.500 γρ. βλίτα, ζυγισμένα καθαρισμένα (περίπου 2 κιλά ακαθάριστα)
  •  3 μεγάλες, σφιχτόσαρκες και ώριμες ντομάτες, κατά προτίμηση ροζ (σε πολλά μανάβικα και λαϊκές αγορές)
  •  3 μέτριες πατάτες, με τη φλούδα, πολύ καλά πλυμένες και βουρτσισμένες
  •  4 μέτρια κολοκυθάκια, ολόκληρα
  •  ελαιόλαδο, κατά βούληση
  •  ανθός αλατιού

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT