Τα θρυλικά γεμιστά της Ρώμης: με γέμιση σαν ριζότο ντομάτας με βασιλικό!

Τα θρυλικά γεμιστά της Ρώμης: με γέμιση σαν ριζότο ντομάτας με βασιλικό!

Τα γεμιστά της Ρώμης, ένα κλασικό ρωμαϊκό φαγητό που δείχνει πόσο παρόμοιες είναι οι κουζίνες μας. Αυτά τα γεμιστά είναι ελαφριά, φίνα, αρωματικά!

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επέμενε πάρα πολύ ο Αντρέα να κάνουμε pomodori ripieni di riso con patate, γιατί είναι ένα κλασικό ρωμαϊκό φαγητό που δείχνει πόσο παρόμοιες είναι οι κουζίνες μας. Όμως αυτά τα γεμιστά είναι πιο ελαφριά από τα ελληνικά. Στη Ρώμη τα φτιάχνουν με ρύζι αρμπόριο, το οποίο δεν γίνεται λαπάς», λέει η Δωροθέα Μερκούρη.

Διαβάζοντας τη συνταγή θα διαπιστώσετε και άλλες αποκλίσεις από τα ελληνικά όπως ότι δεν περιέχουν κρεμμύδι, αλλά ούτε και νερό! Αφήνουν τη γέμιση να μείνει για μισή ώρα ώστε να μαριναριστεί το ρύζι και να απορροφήσει μέρος της σάλτσας κι έτσι γίνεται σπυρωτό και νόστιμο. Καλού κακού όμως, ελέγξτε κατά το μαγείρεμα και αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ζεστό νερό με φειδώ.

«Οι ντομάτες με ρύζι είναι ένα υπέροχο κλασικό φαγητό της καλοκαιρινής μας κουζίνας: τρώγονται κρύες και μπορούν να προετοιμαστούν πολύ νωρίτερα. Μάλιστα το φαγητό της επόμενης μέρας είναι ακόμα πιο νόστιμο», μας εξηγεί ο Αντρέα για τη συνταγή του, που έχει ρίζες στη Μαρέμα της Τοσκάνης. Οι γεμιστές ντομάτες στη Ρώμη σερβίρονται συνήθως ως πρώτο πιάτο, γι’ αυτό και ετοιμάζουν μικρές ποσότητες.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  4 ντομάτες ώριμες, μεγαλούτσικες, κατάλληλες για γεμιστά
  •  120 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο
  •  4 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  •  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  •  1 καρφάκι γαρίφαλο
  •  400 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες λεπτές κυδωνάτες
  •  5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT