Σουτζουκάκια σμυρναίικα στον φούρνο

Η διαφορά στη γεύση των φουρνιστών σε σχέση με τα κατσαρολάτα θα σας εκπλήξει: Μελωμένη κρούστα, καπνιστή γεύση και βαθιά επίγευση.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το αντέτι στα σουτζουκάκια είναι το κύμινο», έλεγαν οι κυράδες καθώς καλοκαρύκευαν τον κιμά σπάταλα κι αρχινούσαν τα ζυμώματα. «Αντέτι σημαίνει απαραίτητο ή σύνηθες», μας εξήγησαν. «Τον κιμά παλιά τον γκιλντίζανε με δύο μαχαίρια, για να είναι χοντροκομμένος. Ύστερα θέλει καλό ζύμωμα με τα δύο χέρια, κάνα δεκάλεπτο τουλάχιστον, να ζαλιστεί η ζύμη. Τα σουτζουκάκια να ξέρεις δεν τρώγονται σκέτα. Θέλουν είτε ρύζι βουτύρου με κουκουνάρια είτε πουρέ». Η ωραιότερη στιγμή της παρασκευής τους είναι η ώρα της ένωσης, όταν, πριν από το φούρνισμα, λούζεις τα τηγανητά σουτζουκάκια με την πυκνή, μπαχαρένια σάλτσα μέσα στο ταψί. Αυτά μας είπαν οι μαγείρισσες ενώ μας εξιστορούσαν τις ιστορίες ξεριζωμού των οικογενειών τους και πώς από τον Τσεσμέ και το Λυθρί της Σμύρνης βρέθηκαν στη Χίο.

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα σουτζουκάκια

  •  600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα, περασμένος μία φορά από τη μηχανή κοπής
  •  2 αυγά
  •  1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  •  60 ml κόκκινο γλυκό κρασί, π.χ. Μαυροδάφνη Πατρών
  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο, τριμμένο
  •  3 φέτες (90 γρ.) λευκό ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό, καλά στυμμένο και θρυμματισμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  •  3 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους (ή 4 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη)
  •  400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  •  1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  •  3-4 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
  •  1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT