Στον παλιό ταρσανά της Σύρου ξυπνούν μνήμες και μυρωδιές φαγητού

Στον παλιό ταρσανά της Σύρου ξυπνούν μνήμες και μυρωδιές φαγητού

Ενας καραβομαραγκός κι ένας ερευνητής της συριανής γαστρονομίας αφηγούνται ιστορίες από ταρσανάδες και τηγανιτζίδικα και φωτίζουν μια άλλη πλευρά της Σύρας

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάκης Μαυρίκος, όμορφος άντρας, με πρόσωπο ηλιοκαμένο, σμιλεμένο με απαλές ρυτίδες, είναι ο «καπετάνιος» του ταρσανά της Σύρου. Ψημένος μέσα στη δουλειά, διηγείται τις μνήμες του: «Ο προπάππους μου, ο Παύλος Μαυρίκος, ξεκίνησε το ναυπηγείο. Αρχικά οι ταρσανάδες βρίσκονταν στο κεντρικό λιμάνι της Ερμούπολης, ενώ λίγο μετά την Επανάσταση, το 1860, το δικό μας ναυπηγείο μεταφέρθηκε στο σημερινό σημείο, στα προάστια της Ερμούπολης. Τον Παύλο διαδέχθηκε ο γιος του Μιχαήλ, κι αυτόν στη συνέχεια τα πέντε παιδιά του και μετά εμείς.

Όμως περίπου τη δεκαετία του ’80 οι ταρσανάδες, που έχτιζαν ξύλινα, παραδοσιακά σκάφη, άρχισαν σιγά σιγά να κλείνουν. Δεν υπήρχε πλέον αντικείμενο, αφού τα σκάφη φτιάχνονταν από πλαστικό. Τότε αποφασίσαμε και κάναμε μεικτή επιχείρηση. Μαζί καρνάγιο και ταρσανάς. Συνεταιρίστηκα με τον Βαγγέλη Τζώρτζη, η οικογένεια του οποίου ασχολούνταν με τα καρνάγια (επισκευαστική μονάδα) από το 1960. Μαζί επεκτείναμε τις δραστηριότητές μας».

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT