Τα μύδια τα τηγανητά και τα θαλασσινά της Πόλης

Τα μύδια τα τηγανητά και τα θαλασσινά της Πόλης

Η σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου γράφει για τις πολίτικες συνταγές που βρίσκει στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και την ιστορία τους.

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τηγανητά μύδια με τη συνοδεία της δυνατής γιαουρτοσκορδαλιάς είναι μία από τις πιο απρόβλεπτες, ωστόσο πιο χαρακτηριστικές, μυρωδιές της Πόλης. Στα σοκάκια του Beyoğlu και του Kadiköy (άλλοτε Πέρα και Χαλκηδόνα αντίστοιχα) τηγανίζονται καθημερινά εκατομμύρια μύδια και σερβίρονται είτε σε ξύλινο σουβλάκι, με την ταρατόρ χωριστά, είτε σε ένα φανταστικό, κρατσανιστό σάντουιτς, που δεν μπορεί ποτέ κανείς να ξεχάσει.

Τι κι αν το σπορέλαιο μέσα στο οποίο τηγανίζονται φαίνεται καταπονημένο και ύποπτο, τι κι αν η σκορδίλα της υπόλευκης ταρατόρ ρίχνει την πίεση στα τάρταρα και δημιουργεί αντιερωτικό κλίμα, τα τηγανητά μύδια της Πόλης είναι μια λιχουδιά τεραστίων διαστάσεων, μια γαστρονομική συγκίνηση που θα ακολουθεί τον τολμηρό κυνηγό γεύσης για πάντα.

Μαζί με τις γαρίδες, τους αστακούς, τα σαλιγκάρια και όλα τα οστρακόδερμα και τα κελυφοειδή, τροφές που το Ισλάμ κοιτάει με μισό μάτι, επειδή τις θεωρεί ακάθαρτες, ερχόμενο σε απόλυτη αντίθεση με τις επιταγές της Ορθοδοξίας, που τα ανέδειξε σε πρωταγωνιστές των νηστειών ως τροφή εξαγνιστική, τα μύδια της Πόλης, τηγανητά ή γεμιστά, κυριαρχούν στις γκουρμεδιές των δρόμων της και αποδεικνύουν ότι τα πολύ νόστιμα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αλλαξοπιστίες γαστρονομικές, να χτίσουν γεφύρια ενωτικά μεταξύ αλλόθρησκων πολιτών του ίδιου μαχαλά, να κρυφογελάσουν με το πόσο εύκολα εξαγοράσιμη είναι η ψυχή του ανθρώπου, ακόμα και ενός βαθιά θρησκευόμενου, όταν μια θεσπέσια μυρωδιά-αληθινός πειρασμός τού χτυπήσει τη μύτη.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT