Κουνέλι στιφάδο σε γιουβέτσι (Σοφιγάδο Κεφαλονιάς)

Κουνέλι στιφάδο σε γιουβέτσι (Σοφιγάδο Κεφαλονιάς)

Το σοφιγάδο ή στιφάδο της Κεφαλονιάς είναι ένα κοκκινιστό -συνήθως κουνέλι- με παχιά κόκκινη σάλτσα, με μπόλικα σκόρδα αντί για κρεμμυδάκια. Συχνά το κάνουν γιουβέτσι.

43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κεφαλονιά αυτό το φαγητό το ονομάζουν κουνέλι σάρτσα ή σοφιγάδο ή στιφάδο. Είναι στην ουσία ένα κοκκινιστό με παχιά κόκκινη σάλτσα (σάρτσα, κατά το επτανησιακό ιδίωμα) φτιαγμένη με σπάταλο σκόρδο και ζάχαρη και με μπόλικο ξίδι ή πιο συχνά λεμόνι.

Αυτός είναι ο κεφαλονίτικος τρόπος για το κοκκινιστό, που η γεύση του είναι ηλεκτρίζουσα και ξεχωριστή, λόγω της σπιρτάδας και της οξύτητάς της.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό του κεφαλονίτικου κοκκινιστού είναι το μαρινάρισμα του κρέατος αποβραδίς με σκόρδα, κρασί, ξίδι και καρυκεύματα, κάτι που δίνει επιπλέον βάθος και νοστιμιά.

Συχνά το φαγητό αυτό το συναντάμε στην Κεφαλονιά και με την ονομασία «στιφάδο», το οποίο, κόντρα σε αυτό που ξέρουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα γι’ αυτή τη συνταγή, δεν περιέχει μικρά κρεμμυδάκια, αλλά πολλά πολλά σκόρδα. Κατά το σύνηθες, το σερβίρουν με χοντρά μακαρόνια, πιλάφι ή πατάτες τηγανητές ή το κάνουν γιουβέτσι.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT