Γκόγκλιες με ντομάτα, φέτα και ελιές

Γκόγκες τα λένε στη Λακωνία, γκόγκλιες, ή τζόλιες ή κουρκουμπίνες τα λένε στην Εύβοια και αλλού.

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτά τα φρέσκα ζυμαρικά έχουν αρβανίτικη καταγωγή και είναι πεντανόστιμα, αλλά κάπως μπελαλίδικα στην παρασκευή τους, αφού φτιάχνονται ένα ένα, όπως περίπου τα νιόκι. Πιέζουν δηλαδή ένα μικρό, πλακέ κομματάκι ζύμης προς μία μεριά με το δάχτυλο, μέχρι να σγουρύνει και να στρίψει. Συνήθως παρασκευάζονται μόνο με αλεύρι, νερό και αλάτι, ενώ σε κάποιες περιοχές αντικαθιστούν το νερό με γάλα. Βρίσκουμε συσκευασμένες γκόγκες στα ψυγεία και στις καταψύξεις παντοπωλείων, deli και σούπερ μάρκετ.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  400 γρ. γκόγκλιες (ή σιουφιχτά ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας)
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένες και καθαρισμένες
  •  600 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα, ή 1.200 γρ.
  •  Φρέσκες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες, χωρίς φλούδες και σπόρια
  •  2 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  •  120 γρ. ελιές θρούμπες, χωρίς κουκούτσι, σε φέτες
  •  1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  •  200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη, ανακατεμένη με 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και ξύσμα από 1/2 λεμόνι τα φύλλα από 8 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή μαντζουράνα, ψιλοκομμένα (ή ξερή ρίγανη κατά βούληση)
  •  90 ml ελαιόλαδο + 15 ml για τις ελιές αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT