Η επανάσταση του κρητικού κρασιού: η νέα εποχή ενός αρχαίου αμπελώνα

Η επανάσταση του κρητικού κρασιού: η νέα εποχή ενός αρχαίου αμπελώνα

Οι γηγενείς και οι διεθνείς ποικιλίες ενός αμπελώνα που σημειώνει αλματώδη πρόοδο και μερικές προτάσεις για έναν κρητικό περίπλου στο ποτήρι γεμάτο γεύση και άρωμα.

43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δε νομίζω να υπάρχουν πολλές οινοπαραγωγές περιοχές στον πλανήτη που να μπορούν να καυχηθούν για ιστορία αρκετών χιλιετιών. Σίγουρα όμως μία από αυτές είναι η Κρήτη. Η ανασκαφή του Σπύρου Μαρινάτου, το 1949,  δίνει χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης τις αποδείξεις: σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τις Αρχάνες, στο Βαθύπετρο,  ανακαλύφθηκε ένα Μινωικό Μέγαρο, μια μεγάλη αγροικία του 1600 π.Χ., όπου ανάμεσα στα άλλα υπήρχε ληνός για πάτημα σταφυλιών! Στο πέρασμα των αιώνων η Κρήτη διακρίθηκε για πολλά πράγματα. Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς, το κρασί δεν ήταν μέσα σ’ αυτά. Όσο κι αν οι ντόπιοι με τον καλώς εννοούμενο εθνικισμό τους μιλούσαν με περηφάνια για τα υπέροχα «σαν κονιάκ» κρασιά τους, στην πραγματικότητα των ποτηριών βρισκόντουσαν οξειδωμένα λευκά και πλαδαρά κόκκινα κρασιά χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Και ξαφνικά πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια, οι οινικές μαντινάδες άλλαξαν μουσική και στίχους!

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT