Γκιουσλεμέδες Λέσβου με τυριά

Συνταγή για μεγάλου μεγέθους τηγανητά τυροπιτάκια που έφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στο πέρασμά τους στην Ελλάδα.

27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Λέσβο, που ήταν ένας από τους πρώτους σταθμούς των προσφύγων και όπου έμεινε μόνιμα μεγάλος αριθμός τους, η συνταγή στέριωσε και αφομοιώθηκε στην τοπική γαστρονομία. Τη συναντάμε πάντως με το ίδιο όνομα και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, κυρίως στη Θράκη. Η λέξη «γκιουσλεμέ» (ή γκιοσλεμέ) έχει ρίζα την τουρκική λέξη «göz», που σημαίνει «μάτι», και τη συναντάμε και αλλού, π.χ. στη λέξη «Καραγκιόζης», που σημαίνει «μαυρομάτης». Στα πιτάκια αυτά σημαίνει τις φουσκάλες που εμφανίζει η ζύμη στο τηγάνισμα και μοιάζουν με μεγάλα μάτια.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT