Κρεατόπιτα, η σπεσιαλιτέ της Κεφαλονιάς

Κρεατόπιτα, η σπεσιαλιτέ της Κεφαλονιάς

Μια υπέροχη συνταγή για την εμβληματική κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς. Γίνεται με ωραίο σπιτικό φύλλο και γεμίζεται με ρύζι και τρία είδη κρέατος

40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της κρεατόπιτας στην Κεφαλονιά. Στο βιβλίο «Κεφαλονίτικες ρετσέτες» της Νιόβης Φωτεινάτου-Καμπίτση διαβάζουμε ότι στο Ληξούρι προσθέτουν στη γέμιση και μπουρνέλα (δαμάσκηνα). Ο σεφ Γιώργος Αντωνέλλος μας λέει ότι έχει δει να προσθέτουν και κολοκύθι και ότι στην Κατωγή βάζουν τρία κρέατα, ενώ στα χωριά του Αίνου χρησιμοποιούσαν μόνο τράγιο. Προσθέτει επίσης ότι οι κρεατόπιτες – και γενικά οι κεφαλονίτικες πίτες– παλιά γίνονταν πολύ χοντρές. Παχουλή είναι και η κρεατόπιτα της κ. Κατερίνας Δήμα, μιας θρυλικής οικοδέσποινας από την Κεφαλονιά, η οποία μας έκανε το τραπέζι στο αρχοντικό της στα Φαρακλάτα και μας μύησε στην κουζίνα του τόπου της. Στην δική της εκδοχή της κρεατόπιτας έχει προσθέσει δικά της υλικά και έχει αφαιρέσει άλλα. Δεν αφαίρεσε όμως το ρύζι, που πολλοί θεωρούν απαραίτητο όσο το τράγιο κρέας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Γαστρονόμο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT