Την διαφορετική ταρτ τατέν συμπληρώνει τηνιακό καρίκι, ένα σπάνιο τυρί αγελαδινό που ωριμάζει μέσα σε άδειο κέλυφος κολοκύθας (καρίκι), το οποίο αξίζει να το επιλέξουμε για την έντονη σπιρτάδα και την πληθωρική του γεύση (το βρίσκουμε ενδεικτικά στα Οlicatessen, Provence deli, Καραμανλίδικα του Φάνη κ.α.). Εναλλακτικά θα επιλέξουμε άλλα πικάντικα τυριά, όπως μια κοπανιστή Μυκόνου. Για τη ζύμη φτιάχνουμε σπιτική μπριζέ ή χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο σφολιάτας.
Διαδικασία
Ζύμη μπριζέ
- Για να φτιάξουμε ανάποδη τάρτα με ντομάτες και πικάντικο τυρί, αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τo βούτυρο και χτυπάμε έντονα με το φτερό μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή και λεία ζύμη.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα…
Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο gastronomos.gr