Γεμιστά με κρόκο Κοζάνης, πορτοκάλι και μαραθόσπορο

Γεμιστά με κρόκο Κοζάνης, πορτοκάλι και μαραθόσπορο

Μια διαφορετική, πληθωρική εκδοχή των κλασικών γεμιστών με κρόκο Κοζάνης, κρασί, χυμό πορτοκαλιού και μαραθόσπορο. Αν έχουμε όρεξη, γεμίζουμε και λίγα ντοματίνια για στολίδι!

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου μας έδωσε τη συνταγή για αυτά τα ιδιαίτερα γεμιστά. Πρόκειται για μετεξέλιξη των γεμιστών της μητέρας του της Αλεξάνδρας, από την Αλεξάνδρεια! Ο ίδιος ετοιμάζει δεκάξι λαχανικά για γέμισμα, μια «ποσότητα ασφαλείας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Τα αδειάζει με σκουπ για παγωτό, γεμίζει ακόμα και μικρά ντοματίνια, προσθέτει κρόκο Κοζάνης, πορτοκάλι, μαραθόσπορο και αγαπά τα αρωματικά λάδια. Είναι μοναδικά.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

  •  10 μέτριες ντομάτες ώριμες, αλλά σφιχτές
  •  3 πράσινες πιπεριές καμπάνες
  •  3 πολύχρωμες πιπεριές της αρεσκείας μας
  •  όσα ντοματίνια θέλουμε, σχετικά μεγαλούτσικα (προαιρετικά)
  •  10 πατάτες baby, γαλλικές, με τη φλούδα
  •  1 κουτ. σούπας πετιμέζι
  •  χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
  •  1 κουτ. σούπας ζάχαρη (κατά προτίμηση καρύδας)
  •  1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, καλά καβουρδισμένοι και κοπανισμένοι
  •  2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  •  1 κουτ. σούπας μαραθόσπορος, καλά καβουρδισμένος και κοπανισμένος
  •  1 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου, καλά καβουρδισμένοι και κοπανισμένοι
  •  1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1 κουτ. φρέσκο ψιλοκομμένο εστραγκόν
  •  2 κουτ. γλυκού λάδι ρίγανης* (προαιρετικά)
  •  2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε 300 ml ζεστό νερό
  •  250 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
  •  300 ml λευκό ξηρό κρασί καλής ποιότητας
  •  300 ml φυσικός χυμός πορτοκαλιού
  •  2 κουτ. σούπας κουκουνάρι, καλά καβουρδισμένο
  •  3-5 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού
  •  1 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  •  2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη, ανακατεμένη με 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη (για το πασπάλισμα)
  •  2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
  •  130 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT