Πιάτο-ωδή στο πληθωρικό πάντρεμα ζυμαρικών και κρεατικών. Η συνταγή περιέχει λαζάνια, αφράτα κεφτεδάκια και ένα είδος ραγού, μαζί με αυθεντικά ιταλιάνικα τυριά -όλα σε διακριτές στρώσεις. Είναι ένα πιάτο επί τούτω πλούσιο σε κρέας και τυριά, καθώς το ετοίμαζαν στη Νάπολη την τελευταία μέρα του καρναβαλιού, πριν ξεκινήσει η νηστεία της Σαρακοστής. Δεν απορούμε καθόλου που η συνταγή αυτή είχε ξετρελάνει τόσο τον βασιλιά Φραγκίσκο Β’ των Δύο Σικελιών, ώστε να του δώσουν το παρατσούκλι «Re Lasagna», δηλαδή «Βασιλιάς των λαζανιών». Προσοχή: Διαβάστε καλά τη συνταγή πριν ξεκινήσετε να την ετοιμάζετε. Δεν είναι δύσκολη, αλλά έχει αναμονές και ταυτόχρονα μαγειρέματα!
Υλικά
Μερίδες: 8-10
Για τη σάλτσα ραγού
- 500 γρ. χοιρινά spare ribs (παϊδάκια)
- 200 γρ. λουκάνικα γαλοπούλας ή κοτόπουλου, καθαρισμένα από το περίβλημα και κομματιασμένα σαν κιμάς
- 300 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. καρότο, ψιλοκομμένο
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- 2 κιλά ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες, σε μικρά καρέ
- 50 γρ. πελτές ντομάτας
- 2 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα κεφτεδάκια
- 200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά
- 300 γρ. κιμάς χοιρινός από σπάλα
- 80 γρ. πεκορίνο, τριμμένο
- 4 αυγά
- 100 γρ. λευκό ψωμί, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
- 120 ml ελαιόλαδο
Για τα λαζάνια + το ταψί
- 1.000 γρ. καλής ποιότητας λαζάνια
- 500 γρ. καλής ποιότητας ανθότυρο, κομματιασμένο
- 250 γρ. caciocavallo, σε μικρά καρέ (αγελαδινό τυρί ωρίμανσης από τη νότια Ίταλία σε σχήμα πουγκιού, με δυνατή και πικάντικη γεύση -σε τυροπωλεία και ντελί, ενδεικτικά: www.frati.gr, Provence deli, Nora’s deli κ.ά.) ή πικάντικο κασέρι
- 200 γρ. λεπτές φέτες από σαλάμι αέρος, προτιμότερο Νάπολης (πικάντικο σαλάμι από χοιρινό, ζυμωμένο με σκόρδο και κρασί σε πολλά παντοπωλεία, καλά κρεοπωλεία και ντελί, ενδεικτικά: www.carnicero.gr, Θανόπουλος, σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης κ.α.)
- 5 αυγά σφιχτοβρασμένα, καθαρισμένα, σε στρογγυλές φέτες
- 100 γρ. πεκορίνο, τριμμένο
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο