Λαζάνια ναπολιτάνικα, του καρναβαλιού (Lasagne napoletane di carnevale)

Λαζάνια ναπολιτάνικα, του καρναβαλιού (Lasagne napoletane di carnevale)

Αυτά τα πληθωρικά λαζάνια από τη Νάπολη φτιάχνονται παραδοσιακά την τελευταία μέρα του καρναβαλιού και περιλαμβάνουν αφράτα κεφτεδάκια, ένα είδος ραγού και αυθεντικά ιταλιάνικα τυριά -όλα σε διακριτές στρώσεις.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιάτο-ωδή στο πληθωρικό πάντρεμα ζυμαρικών και κρεατικών. Η συνταγή περιέχει λαζάνια, αφράτα κεφτεδάκια και ένα είδος ραγού, μαζί με αυθεντικά ιταλιάνικα τυριά -όλα σε διακριτές στρώσεις. Είναι ένα πιάτο επί τούτω πλούσιο σε κρέας και τυριά, καθώς το ετοίμαζαν στη Νάπολη την τελευταία μέρα του καρναβαλιού, πριν ξεκινήσει η νηστεία της Σαρακοστής. Δεν απορούμε καθόλου που η συνταγή αυτή είχε ξετρελάνει τόσο τον βασιλιά Φραγκίσκο Β’ των Δύο Σικελιών, ώστε να του δώσουν το παρατσούκλι «Re Lasagna», δηλαδή «Βασιλιάς των λαζανιών». Προσοχή: Διαβάστε καλά τη συνταγή πριν ξεκινήσετε να την ετοιμάζετε. Δεν είναι δύσκολη, αλλά έχει αναμονές και ταυτόχρονα μαγειρέματα!

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για τη σάλτσα ραγού

  •  500 γρ. χοιρινά spare ribs (παϊδάκια)
  •  200 γρ. λουκάνικα γαλοπούλας ή κοτόπουλου, καθαρισμένα από το περίβλημα και κομματιασμένα σαν κιμάς
  •  300 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  100 γρ. κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  •  100 γρ. καρότο, ψιλοκομμένο
  •  200 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  2 κιλά ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες, σε μικρά καρέ
  •  50 γρ. πελτές ντομάτας
  •  2 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα κεφτεδάκια

  •  200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά
  •  300 γρ. κιμάς χοιρινός από σπάλα
  •  80 γρ. πεκορίνο, τριμμένο
  •  4 αυγά
  •  100 γρ. λευκό ψωμί, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
  •  120 ml ελαιόλαδο

Για τα λαζάνια + το ταψί

  •  1.000 γρ. καλής ποιότητας λαζάνια
  •  500 γρ. καλής ποιότητας ανθότυρο, κομματιασμένο
  •  250 γρ. caciocavallo, σε μικρά καρέ (αγελαδινό τυρί ωρίμανσης από τη νότια Ίταλία σε σχήμα πουγκιού, με δυνατή και πικάντικη γεύση -σε τυροπωλεία και ντελί, ενδεικτικά: www.frati.gr, Provence deli, Nora’s deli κ.ά.) ή πικάντικο κασέρι
  •  200 γρ. λεπτές φέτες από σαλάμι αέρος, προτιμότερο Νάπολης (πικάντικο σαλάμι από χοιρινό, ζυμωμένο με σκόρδο και κρασί σε πολλά παντοπωλεία, καλά κρεοπωλεία και ντελί, ενδεικτικά: www.carnicero.gr, Θανόπουλος, σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης κ.α.)
  •  5 αυγά σφιχτοβρασμένα, καθαρισμένα, σε στρογγυλές φέτες
  •  100 γρ. πεκορίνο, τριμμένο
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT