Κοτόπουλο μιλανέζα

Βγάζουμε τη φόρμα για κέικ από το ντουλάπι, στρώνουμε το καλό τραπεζομάντιλο και απολαμβάνουμε την κότα μιλανέζε όπως παλιά.

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανυπέρβλητο πιάτο της αστικής κουζίνας ,όμως αμφιβόλου ταυτότητας και καταγωγής. Φαίνεται να είναι δημιούργημα του Νίκου Τσελεμεντέ. Και αυτό διότι σε όλη τη βιβλιογραφία το κοτόπουλο μιλανέζε είναι ένα τραγανό φιλέτο κοτόπουλου παναρισμένο σε αυγό και τριμμένη φρυγανιά. Βαθιά επηρεασμένος από τη γαλλική κουζίνα, φαίνεται να συνδύασε την κλασική γαλλική συνταγή για κοτόπουλο με ρύζι με το ριζότο μιλανέζα που γίνεται με ζωμό κοτόπουλου και σαφράν. Η ένωσή τους μπήκε σε φόρμα και προέκυψε αυτό το απίθανα μελωμένο πιλάφι σε στρώσεις με κοτόπουλο και πληθωρική σάλτσα.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

  •  1 κοτόπουλο μέτριο, καθαρισμένο
  •  5 καρότα μέτρια, καθαρισμένα, ολόκληρα
  •  4 κλωνάρια σέλινο, κομμένα στη μέση
  •  2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και ολόκληρα
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  4 κλωνάρια μαϊντανός
  •  4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο ή 1 κουτ. σούπας ξερό
  •  4-5 ολόκληροι κόκκοι πιπεριού
  •  αλάτι
  •  χυμός από 1 λεμόνι

Για το ρύζι

  •  500 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  •  150 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  100 ml κρασί λευκό
  •  1.250 ml από τον ζωμό του κοτόπουλου
  •  1/2 φακελάκι (0,25 γρ.) σαφράν
  •  60 γρ. βούτυρο αγελάδας
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  •  50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  50 γρ. βούτυρο αγελάδας
  •  120 ml κρασί λευκό, ξηρό
  •  600 ml ζεστός ζωμός από το κοτόπουλο
  •  250 ml κρέμα γάλακτος
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT