Τα παρφέ των Αθηνών: 6 ζαχαροπλαστεία που τα κάνουν τέλεια

Τα παρφέ των Αθηνών: 6 ζαχαροπλαστεία που τα κάνουν τέλεια

Σε παλιά, κλασικά ζαχαροπλαστεία αλλά και σε ανυποψιάστα συνοικιακά «διαμαντάκια» βρίσκουμε τα βελούδινα παρφέ των ονείρων μας

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα επικρατεί μια παρανόηση: θεωρούμε ότι τα παρφέ είναι παγωτά στα οποία προστίθενται φρουί γλασέ και ξηροί καρποί. Μάλιστα, αναγνωρίζουμε ως παρφέ μόνο δύο γεύσεις: κρέμα και σοκολάτα. Αυτό είναι λάθος. Στην πραγματικότητα, τα παρφέ και τα σεμιφρέντο δεν είναι παγωτά, αλλά παγωμένες κρέμες. Παρασκευάζονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο και δεν παγώνουν σε παγωτομηχανή. Εννοείται πως δεν είναι απαραίτητο να περιέχουν φρουί γλασέ και ξηρούς καρπούς. Οι πιθανές γεύσεις και συνδυασμοί είναι εκατοντάδες, όπως ακριβώς και στο παγωτό.

Σε τι διαφέρει το παρφέ από το παγωτό

Τα παρφέ και τα σεμιφρέντο γεννήθηκαν πολύ αργότερα από το παγωτό. Δημιουργήθηκαν από την ανάγκη των Γάλλων και των Ιταλών ζαχαροπλαστών να αντιμετωπίσουν τους παγοκρυστάλλους που σχηματίζονταν στο χειροποίητο παγωτό. Η λύση που βρήκαν ήταν να μειώσουν το νερό και να αυξήσουν τα λιπαρά της συνταγής: αφαίρεσαν λοιπόν το γάλα και βασίστηκαν κυρίως στα αυγά, στο σιρόπι και στην κρέμα γάλακτος. Η τελευταία προστίθεται σε παχύρρευστη μορφή, δηλαδή χτυπιέται στο μίξερ μέχρι να πήξει τόσο που να μοιάζει με γιαούρτι (ένα στάδιο πριν γίνει σαντιγί). Σε κάποιες περιπτώσεις, αντί για παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ή συμπληρωματικά με αυτήν χρησιμοποιούνται λευκά τυριά ή γιαούρτι.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT