Εκεί που συναντιέται η πρωινή λιγούρα με την ανάγκη για πιο θρεπτικές επιλογές στέκεται περήφανη μια σπανακόπιτα. Λαχταριστή, τραγανή, άλλοτε με ικανοποιητικές δόσεις τυριού που ισορροπεί με τη φρεσκάδα του «πράσινου», άλλοτε νηστίσιμη, φουλ στο σπανάκι και στα μυρωδικά. Μεγάλοι και μικροί τη λατρεύουν εξίσου. Είναι επίσης μία από τις πιο αγαπημένες ελληνικές συνταγές στο εξωτερικό – η Greek spanakopita κάνει διεθνή καριέρα και οι επισκέπτες τη ζητάνε συνεχώς, παρόλο που είναι κομμάτι δύσκολη στην προφορά.
Αν και αναγνωρίζουμε πως η σπανακόπιτα από τα χέρια μιας γιαγιάς στο χωριό είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, έχουμε εντοπίσει αρκετές πολύ πετυχημένες εκδοχές της και στην Αθήνα. Με χωριάτικο φύλλο ζυμωμένο με αγουρέλαιο ή με βουτυράτη σφολιάτα; Κουρού ή μήπως με ζύμη κρουασάν; Με φέτα, ανθότυρο ή τσαλαφούτι; Η πόλη έχει παραδοσιακές αλλά και νεωτεριστικές επιλογές για κάθε γούστο.
Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr