Negroni: 5 αθηναϊκές παραλλαγές του μυθικού ιταλικού κοκτέιλ

Negroni: 5 αθηναϊκές παραλλαγές του μυθικού ιταλικού κοκτέιλ

Το κλασικό Negroni φτιάχνεται με μόνο τρία υλικά –τζιν, βερμούτ και μπίτερ– σε απόλυτη ισορροπία. Στην Αθήνα ωστόσο κυκλοφορούν και παραλλαγές που μας ανοίγουν την όρεξη για πειραματισμούς

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιταλική καταγωγή έχει το διάσημο ρουμπινί κοκτέιλ που φτιάχνεται με μόλις τρία υλικά σε ιδανική ισορροπία. Δυνατό, σοφιστικέ, πικρό στην αρχή, γλυκόπικρο λίγο αργότερα, το Negroni είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο και για να το ετοιμάσει κανείς δεν χρειάζεται παρά μόνο τζιν, γλυκό βερμούτ και μπίτερ (παραδοσιακά Campari), σε ισόποσα μέρη. Η ιστορία του ξεκινάει πίσω στο μακρινό 1919. Λέγεται πως μια βραδιά που ο περιπετειώδης κόμης Camillo Negroni έπινε στο Caffe Giacosa στη Φλωρεντία, ζήτησε από τον μπαρτέντερ κάτι σαν το Americano, αλλά λίγο πιο δυνατό. Τη θέση της σόδας πήρε λοιπόν το τζιν και κάπως έτσι γεννήθηκε το Negroni. Σε μία από τις πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές στο Negroni, o Όρσον Γουέλς γράφει από τη Ρώμη το 1947: «Τα μπίτερ είναι εξαιρετικά για το συκώτι, το τζιν είναι βλαβερό. Το ένα ισορροπεί το άλλο».

Πολλοί περιγράφουν το Negroni ως μια «μελέτη στην ισορροπία» καθώς κάθε γουλιά από το βαθυκόκκινο κοκτέιλ είναι ένα συνεχές και κομψό παιχνίδι μεταξύ πικρού και γλυκού. Παρόλα αυτά, μαζί με την αναγέννηση των κλασικών κοκτέιλ και την εκτόξευση της δημοφιλίας του Negroni άρχισαν να εμφανίζονται και οι παραλλαγές του. Μπορεί να είναι Negroni ένα κοκτέιλ με καφέ, με ρόδι, με βούτυρο κακάο ή ακόμα και με ρούμι; Δοκιμάστε μία από τις πέντε ακόλουθες αθηναϊκές παραλλαγές του για να αποφασίσετε μόνοι σας.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT