Μαλακά ψωμάκια με σκορδοβούτυρο

Εύκολα, σχετικά γρήγορα και πολύ αφράτα είναι αυτά τα σκορδοψωμάκια. Ετοιμάστε τα στο σπίτι και απολαύστε τα με… τα πάντα (!) Είναι μια από τις πενήντα συνταγές που σας περιμένουν στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου «Σπιτικό ψωμί», την Κυριακή 22/10 με την Καθημερινή.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
1 ώρα προετοιμασία
30′ ψήσιμο
2 ώρες και 20′ αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 50′

Υλικά

Μερίδες: 35 ψωμάκια

Για το σκορδοβούτυρο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα μαλακά ψωμάκια με σκορδοβούτυρο σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι.
  2. Ανακατεύουμε, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί σταδιακά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας συνεχώς με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ, κυκλικά, μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 10 λεπτά (εναλλακτικά συνεχίζουμε το ζύμωμα με τον γάντζο, για 5 λεπτά), μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
  4. Τη μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, τη σκεπάζουμε με ελαφρώς νοτισμένη πετσέτα και την αφήνουμε για 1 ώρα σε σχετικά χλιαρό σημείο, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σκορδοβούτυρο

  1. Ανακατεύουμε καλά το μαλακωμένο βούτυρο με το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού και τον μαϊντανό.
  2. Αλείφουμε με το 1/3 του μείγματος τον πυθμένα και τα τοιχώματα ενός ταψιού με διαστάσεις 25 x 35 εκ. και πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα, σείοντας τακτικά το ταψί ώστε να σκορπίσουν ομοιόμορφα και να κολλήσουν.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 35 ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μπαλίτσα.
  4. Τις τακτοποιούμε στο βουτυρωμένο ταψί σε 7 σειρές από 5 μπαλίτσες εκάστη.
  5. Κόβουμε σε κομμάτια άλλο 1/3 από το σκορδοβούτυρο και το σκορπίζουμε πάνω και ανάμεσα στις μπαλίτσες ζύμης
  6. Αφήνουμε το ταψί κατά μέρος, ξεσκέπαστο, για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι οι μπαλίτσες να διπλασιαστούν σε όγκο – θα ενωθούν μεταξύ τους, αλλά δεν μας πειράζει.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Πασπαλίζουμε τις μπαλίτσες με λίγο αλάτι και φουρνίζουμε σε χαμηλό ράφι.
  8. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι τα ψωμάκια να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  9. Ξεφουρνίζουμε και με ένα πινέλο αλείφουμε τα καυτά ψωμάκια με το υπόλοιπο σκορδοβούτυρο, για να γυαλίσουν ωραία.
  10. Τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά.
  11. Για ωραίο σερβίρισμα, βάζουμε τα ψωμάκια όπως είναι ενωμένα στο κέντρο του τραπεζιού, πάνω σε σχάρα, και αφήνουμε τον καθένα να αποκόψει όσα ψωμάκια θέλει.
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT