Χρόνος
15′ προετοιμασία
40′ μαγείρεμα
Σύνολο: 55′
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φασολάδα με μαυρομάτικα, δεντρολίβανο και ξύσμα πορτοκαλιού, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια βαθιά κατσαρόλα, το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο, το σκόρδο και το μπούκοβο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
- Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και 1 1⁄2 λίτρο ζεστό νερό.
- Βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον μαϊντανό, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 – 6 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις.
- Στο μεταξύ, ρίχνουμε στο μούλτι το υπόλοιπο λάδι, το λεμόνι, το ξύσμα πορτοκαλιού και 1 κουτάλα της σούπας από τη φασολάδα και τα χτυπάμε για 1 – 2 λεπτά μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να χυλώσει η φασολάδα.
Η ντομάτα μάς οδηγεί σε κόκκινες επιλογές: Αγιωργίτικο ή Merlot.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.