Μπρόκολο και καρότο γκρατινέ με μπεσαμέλ με γιαούρτι και κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας

Μπρόκολο και καρότο γκρατινέ με μπεσαμέλ με γιαούρτι και κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας

Δύο μπρόκολα, δύο καρότα κι έχεις φαγητό, υγιεινό και νοστιμότατο: ψήνονται στον φούρνο περιχυμένα με μπεσαμέλ με γιαούρτι και κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μπρόκολα, δύο καρότα κι έχεις φαγητό, υγιεινό και νοστιμότατο: ψήνονται στον φούρνο περιχυμένα με μπεσαμέλ με γιαούρτι και κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας.

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί 30-32εκ.

  •  2 μπρόκολα (συνολικού βάρους περίπου 1 κιλού), χωρισμένα σε μικρά μπουκετάκια
  •  2 καρότα, κομμένα σε πολύ λεπτές λωρίδες, σαν ταλιατέλες (χρησιμοποιούμε το πίλερ, το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. αν δεν έχουμε, τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη)
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  3 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά

Για την κρέμα

  •  750 ml γάλα φρέσκο
  •  80 γρ. βούτυρο αγελάδος ή 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  200 γρ. γιαούρτι αγελάδος
  •  4 αυγά
  •  150 γρ. κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας, τριμμένο
  •  1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπρόκολο και καρότο γκρατινέ με μπεσαμέλ με γιαούρτι και κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας, αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Έπειτα, αλείφουμε με το ελαιόλαδο το ταψί.
  3. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το μπρόκολο και το καρότο για 2 – 3 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Στραγγίζουμε, αδειάζουμε στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.

Κρέμα

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν και να σχηματιστεί μια πυκνή κρέμα.
  3. Ρίχνουμε το γάλα και βράζουμε για 6 – 8 λεπτά, ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια ελαφρώς πηχτή κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για λίγο να γίνει χλιαρό.
  6. Ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το τυρί και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα.
  7. Αδειάζουμε στα λαχανικά και στρώνουμε ομοιόμορφα.
  8. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
  9. Ψήνουμε, το μπρόκολο και καρότο γκρατινέ με μπεσαμέλ με γιαούρτι και κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT