Καρυδόπιτα σιροπιαστή

Η πιο ζουμερή, σιροπιαστή καρυδόπιτα! Ιδανικά, σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο ζουμερή, σιροπιαστή καρυδόπιτα! Ιδανικά, σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.

Υλικά

Μερίδες: 1 φόρμα του κέικ

  •  1 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
  •  1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  •  1/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  6 αυγά
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ηλιέλαιο
  •  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1 κουτ. γλυκού γλυκού βανίλια
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
  •  1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη, για το σερβίρισμα
  •  παγωτό καϊμάκι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι

  •  2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  •  50 ml κονιάκ
  •  1 ξύλο κανέλας
  •  1 φλούδα λεμονιού

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη σιροπιαστή καρυδόπιτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ ή ένα μέτριο ταψί.
  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
  3. Ρίχνουμε διαδοχικά το λάδι, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, την καρυδόψιχα και το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, την κανέλα και το γαρίφαλο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  4. Αδειάζουμε τη ζύμη στο λαδωμένο σκεύος και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  6. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι για να ελέγξουμε το ψήσιμο. Αν βγει στεγνό, η καρυδόπιτα είναι έτοιμη, αν όχι, ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
  7. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού για 3 λεπτά (από το σημείο βρασμού).
  2. Προσθέτουμε το κονιάκ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και περιχύνουμε την κρύα καρυδόπιτα.
  4. Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.
  5. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα.
  6. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε την καρυδόπιτα, αν θέλουμε, με λίγο παγωτό καϊμάκι.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT