Kροκέτες με περισσεύματα από το κυριακάτικο ψητό και μανιτάρια

Kροκέτες με περισσεύματα από το κυριακάτικο ψητό και μανιτάρια

Αξιοποιούμε το ψητό κρέας που περίσσεψε από το κυριακάτικο τραπέζι και, με έμπνευση από την κουζίνα της Ισπανίας, φτιάχνουμε κροκέτες. Μεζές από τους λίγους!

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1 ώρα προετοιμασία

30′ μαγείρεμα

Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά

Κομμάτια: 30

Για το πανάρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κροκέτες, αρχικά ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα και την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσουν να βράζουν.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Σε άλλη, μεγαλύτερη κατσαρόλα σοτάρουμε το βούτυρο και το λάδι, το κρεμμύδι και το πράσο, μέχρι να μαραθούν καλά.
  4. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το μαδημένο ψητό, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  6. Ρίχνουμε σταδιακά το καυτό μείγμα γάλακτος-κρέμας, ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά, μέχρι το όλον να χυλώσει.
  7. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να σφίξει.
  8. Παίρνουμε μικρές δόσεις από το μείγμα, όσο 1 γεμάτη κουτ. σούπας, και το πλάθουμε με βρεγμένα χέρια σε οβάλ σχήμα.

Πανάρισμα + τηγάνισμα

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι.Και σε τρίτο την φρυγανιά.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε να κάψει άφθονο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
  3. Περνάμε τις κροκέτες πρώτα από το αλεύρι, μετά από το χτυπημένο αυγό και τέλος από τη φρυγανιά.
  4. Τηγανίζουμε τις κροκέτες σε μικρές δόσεις για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  5. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε τις κροκέτες σε χαρτί κουζίνας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

 
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT