9 νέα φθινοπωρινά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα

9 νέα φθινοπωρινά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα

Μακαρονάδα, ράμεν ή κρέας ψημένο σε ανοιχτή φωτιά; Fine dining ή street food; Αν ψάχνετε έμπνευση για φθινοπωρινές εξόδους, αυτά τα πιάτα θα σας ανοίξουν την όρεξη.

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ μέχρι κρέατα ψημένα σε ανοιχτές φωτιές και από πλούσιες μακαρονάδες μέχρι πίτσες και αχνιστές σούπες – ανάμεσά τους κι έναν απρόσμενο πατσά που βλέπει Ακρόπολη: αυτά είναι μερικά από τα πιο ιδιαίτερα και λαχταριστά νέα πιάτα που δοκιμάσαμε πρόσφατα στα εστιατόρια της πόλης. Αν ψάχνετε έμπνευση για φθινοπωρινές εξόδους για φαγητό, θα σας ανοίξουν την όρεξη.

Για ράμεν στο Tanpopo

9 νέα φθινοπωρινά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα-1
Φωτ: Άγγελος Γιωτόπουλος

Και για φανταστικά gyoza, και για μοσχαρίσιο ταρτάρ με τσιπς από φύκι νόρι, και για παλαμίδα, ελαφροψημένη, σε ελαφρύ, καταπραϋντικό ζωμό με λίγα χόρτα για συνοδεία, και για katsukare (ιπανωνικού στυλ χοιρινό σνίτσελ με σάλτσα κάρι και ρύζι ατμού). Πολλά τα ωραία στο Tanpopo, αλλά δεν γίνεται να μην παραγγείλεις και μια γαβάθα με καυτό ράμεν. Δοκιμάστε το shoyu ramen, με λεπτές φέτες χοιρινού που μαγειρεύεται σε σόγια, μίριν και σάκε και σερβίρεται μαζί με μανιτάρια enoki, λάπαθο και αυγό μέσα σε νόστιμο ζωμό. Γ.Π.

Αριστείδου 1, Ευριπίδου 2, Αθήνα, Τ/ 210-70.00.252

Για κατσικομακαρονάδα στα Άκρα

Κυριακάτικη, πλούσια, φουλ ζουμερή, η κατσικομακαρονάδα είναι από τα πιο ωραία πιάτα που βγάζει η κουζίνα στα Άκρα. Δεν είναι πάντα στον κατάλογο, αφού αυτός αλλάζει συνεχώς, αλλά αν την πετύχετε μην και την αφήσετε. Το μαδημένο σε μεγάλα κομμάτια, σιγομαγειρεμένο κατσικάκι και τα μακαρόνια που μαγειρεύονται σαν ριζότο στον ζωμό του είναι εμπειρία. Το πασπαλίζουν με τρίμματα ψωμιού (για το τραγανό της υπόθεσης) και χλωρή Κιμώλου. Γ.Π.

Αμύντα 12, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Τ/210-72.51.116

Για fine μπαρμπούνι στο Makris

9 νέα φθινοπωρινά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα-2

Καλοφτιαγμένο φιλεταρισμένο μπαρμπούνι που ψήνεται με τα λέπια του. Ακόμη μπέικον, αχνιστά μύδια, φρέσκο συμιακό γαριδάκι και στο τέλος μια σάλτσα-αφρός από πετρόψαρα: σκορπίνα και καπόνι. Έχει ωραία γεύση, συμπυκνωμένη και έντονα θαλασσινή. Οι διαφορετικές υφές προσφέρουν έξτρα πόντους στη γευστική εμπειρία. Μ.Π.

Άστιγγος 10, Μοναστηράκι, T/216-00.47.777

Για πίτσα marinara στη Lisa

Η πιο απλή πίτσα είναι και η πιο δύσκολη. Εκεί δείχνει τη μαστοριά του ο pizzaiolo Σταύρος Τσάμης (ίσως να είχατε φάει πίτσα από τα χέρια του παλιότερα στο Proveleggios) που άνοιξε πρόσφατα το δικό του μαγαζί στην Κυψέλη. Στο ανοιχτό παρασκευαστήριο ανοίγει τα ζυμάρια του, που έχουν ως βάση το φυσικό προζύμι. Κάνει διάφορες, τολμηρές συνθέσεις (έχει και πίτσα με marmite, πίτσα mapo tofu κ.α.), παρόλα αυτά ψηφίζω την απλή και έμπειρη marinara: λεπτή, μαλακή βάση και σκορδένια, γεμάτη φρεσκάδα, ντοματένια σάλτσα που δεν «βαραίνει» με το ζυμάρι. Γ.Π.
Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη, Τ/ 693-67.72.165

Ο fine dining πατσάς του Sense

Πριν λίγες μέρες που πήγαμε στο Sense σέρβιραν ακόμη το καλοκαιρινό μενού. Εκείνο κρύβεται το ανοιχτό ντολμαδάκι με το στρώμα από μυρωδάτο ρύζι –σαν κέντημα μοιάζει–, την κρέμα από αμπελόφυλλο και το μοσχάρι ταρτάρ από φιλέτο ωρίμανσης. Είναι θαυμάσιο πιάτο, καλαίσθητο, φινετσάτο, που κρατάει ατόφια την παραδοσιακή του γεύση και την πάει πολύ παραπέρα. Αλλά αυτό που θα χειροκροτήσω είναι ότι στο επόμενο, χειμωνιάτικο σερί πιάτων που θα παρουσιάσουν ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος και ο chef de cuisine Χρήστος Παπαθεοδώρου στο γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου AthensWas θα έχουν και… πατσά. Είχαμε την ευκαιρία να τον δοκιμάσουμε σε avant premiere. Είναι πιο λεπτοδουλεμένος, με το σκορδοστούπι του σε μορφή αφρού, αλλά πατσάς-πατσάς, με έναν πολύ νόστιμο αρνίσιο ζωμό, τολμηρός και ωραίος. Α.Σ. 

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Ακρόπολη, Τ/210-92.00.240

Ιβηρικό στο Cerdo Negro

Όπως όλα τα κρέατα στο Cerdo Negro έτσι και αυτό ψήνεται σε ανοιχτή φωτιά. Οι σεφ ξέρουν να χειρίζονται σωστά τη φωτιά και ψήνουν το ιβηρικό χοιρινό υποδειγματικά. Το κρέας γίνεται ζουμερό, ενώ κρατάει την καπνιστή γεύση από τα ξύλα. Το σερβίρουν με καλαμπόκι, επίσης ψημένο στα κάρβουνα. Το πιάτο συμπληρώνει το πολύ γευστικό καταλανικό αλλαντικό σομπρασάδα που φτιάχνεται από χοιρινό κρέας της φυλής pata negra –γνωστή από το jamón ibérico– και αρωματίζεται με γλυκιά και καυτερή πάπρικα (pimentón). Μ.Π.

Βίτωνος 5, Κάτω Πετράλωνα, T/ 210-34.70.628

Herve: Μισελενάτο ορτύκι

Σε δύο πιάτα σερβίρεται το ορτύκι στο εστιατόριο Herve. Στο ένα με πουρέ κολοκύθας, και σάλτσα μύρτιλο και χουρμά και στο άλλο σε μια μπουκίτσα με φρεσκοκαβουρδίσμένο φουντούκι. Το pairing σε αυτό το πιάτο γίνεται με μαύρο Καλαβρυτινό του ’19 από το οινοποιείο Κροκιδά στην Ακράτα Αχαΐας και είναι πραγματικά ταιριαστό. Μ.Π.

Τριών Ιεραρχών 170, Κάτω Πετράλωνα, T/ 210-3471.332

Cookoovaya: Η Κέρκυρα στο πιάτο μας

9 νέα φθινοπωρινά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα-3

Μπαρμπούνια άψογα ψημένα με κορινθιακή μαύρη σταφίδα, αμύγδαλο και μια ωραία δεμένη γλυκόξινη σάλτσα: το σαβόρο, η κλασική κερκυραϊκή συνταγή, παίρνει εστιατορικές διαστάσεις χωρίς όμως να χάνει την ουσία της σε ένα έξοχο πιάτο που βρίσκουμε ανάμεσα σε άλλα εξίσου νόστιμα στο νέο μενού του Περικλή Κοσκινά στην Cookoovaya. Μ.Π.

Χατζηγιάννη Μέξη 2A, Ιλίσια, Τ/ 210-72.35.005

Ταμίες και «ορφανή» μακαρονάδα στο Ex Machina

Δυο πιάτα που δοκίμασα στο νέο εστιατόριο του Άνταμ Κοντοβά θα ξεχωρίσω. Το ένα, ταμίες. Μακρόστενα αιγυπτιακά φαλάφελ από κουκιά, σαν δαχτυλάκια, με κρούστα μπαχαρικών, που ο σεφ συνοδεύει με μια vegan μαγιονέζα από γάλα σόγιας και –εδώ είναι το καλύτερο– μια ουμαμίσια σάλτσα-βόμβα γεύσης. Το άλλο, τα χοντρά σπαγγέτι που δείχνουν σκέτα αλλά δεν είναι: από κάτω είναι κρυμμένη μια πολύ νόστιμη σάλτσα κακαβιάς και XO sauce. Όταν τα ανακατέψεις είναι πολύ ωραίο πράγμα. Α.Σ.

Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι, T/ 210-75.60.362

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT