Φοκάτσια με δεντρολίβανο

Το επίπεδο ιταλικό «λαδόψωμο» μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με διάφορα υλικά, αλλά είναι θαυμάσιο και στην πιο λιτή του εκδοχή, μόνο με δεντρολίβανο και αλάτι.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επίπεδο ιταλικό «λαδόψωμο» μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με διάφορα υλικά, αλλά είναι θαυμάσιο και στην πιο λιτή του εκδοχή, μόνο με δεντρολίβανο και αλάτι.

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί 38 εκ.

  •  420-450 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  •  4 γρ. ξηρή μαγιά (1/2 φακελάκι)
  •  250 ml χλιαρό νερό
  •  15 ml ελαιόλαδο
  •  1½ κoυτ. γλυκού αλάτι

Για το ψήσιμο

  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  15 ml νερό
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
  •  1/2 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φοκάτσια αρχικά διαλύσουμε, σε βαθύ μπολ, τη μαγιά στο νερό.
  2. Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
  3. Ρίχνουμε το λάδι και σταδιακά το νερό (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια.
  5. Απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο.
  6. Διπλώνουμε σε ρολό και ξανανοίγουμε σε φύλλο.
  7. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
  8. Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε τη ζύμη, ανοίγοντάς τη με τα δάχτυλά μας, μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του πυθμένα.
  9. Πιέζουμε κατά τόπους με τα δάχτυλά μας ώστε να σχηματίσουμε τις χαρακτηριστικές λακκουβίτσες.
  • Ανάβουμε τον φούρνο στους 50°C.
  • Βάζουμε μέσα το ταψί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C.
  • Περιχύνουμε ομοιόμορφα το ψωμί με το λάδι και το νερό.
  • Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το δεντρολίβανο.
  • Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η φοκάτσια στην επιφάνεια.

Πηγή: Γαστρονόμος 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT