Το επίπεδο ιταλικό «λαδόψωμο» μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με διάφορα υλικά, αλλά είναι θαυμάσιο και στην πιο λιτή του εκδοχή, μόνο με δεντρολίβανο και αλάτι.
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 38 εκ.
- 420-450 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 4 γρ. ξηρή μαγιά (1/2 φακελάκι)
- 250 ml χλιαρό νερό
- 15 ml ελαιόλαδο
- 1½ κoυτ. γλυκού αλάτι
Για το ψήσιμο
- 60 ml ελαιόλαδο
- 15 ml νερό
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φοκάτσια αρχικά διαλύσουμε, σε βαθύ μπολ, τη μαγιά στο νερό.
- Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Ρίχνουμε το λάδι και σταδιακά το νερό (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια.
- Απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο.
- Διπλώνουμε σε ρολό και ξανανοίγουμε σε φύλλο.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
- Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε τη ζύμη, ανοίγοντάς τη με τα δάχτυλά μας, μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του πυθμένα.
- Πιέζουμε κατά τόπους με τα δάχτυλά μας ώστε να σχηματίσουμε τις χαρακτηριστικές λακκουβίτσες.
- Ανάβουμε τον φούρνο στους 50°C.
- Βάζουμε μέσα το ταψί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C.
- Περιχύνουμε ομοιόμορφα το ψωμί με το λάδι και το νερό.
- Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το δεντρολίβανο.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η φοκάτσια στην επιφάνεια.
Πηγή: Γαστρονόμος