Σπαγγέτι με λεμόνι, σκόρδο και παρμεζάνα (Pasta al limone)

Σπαγγέτι με λεμόνι, σκόρδο και παρμεζάνα (Pasta al limone)

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκδοχή της «ηλεκτρίζουσας» ιταλικής λεμονάτης σπαγγετάδας που σας δίνουμε είναι σοφιστικέ και απίθανα νόστιμη. Την ετοιμάζουν στο wine bar Oinoscent, που επάξια είναι στη λίστα του Γαστρονόμου με τα 100 μαγαζιά της Αθήνας που αγαπάμε τώρα.

Ένας οδηγός για μερακλήδες, που κυκλοφορεί την Κυριακή 12/11 με την Καθημερινή.

3 ώρες προετοιμασία
10′ μαγείρεμα
9 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 10′

Υλικά

Μερίδες: 4
300 γρ. σπαγγετόνι, μπουγκατίνι ή σπαγγέτι ριγκάτι

Για τη σάλτσα

1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη, καθαρισμένη και ελαφρώς κοπανισμένη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια λεμόνια, ακέρωτα, κομμένα σε στρογγυλές, λεπτές φέτες, χωρίς τα κουκούτσια
110 γρ. πεκορίνο, τριμμένο
120 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
50 ml χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
120 ml νερό
1 κουτ. γλυκού, κοφτό, κορν φλάουρ
20 γρ. φρέσκα φύλλα βασιλικού

Για το σερβίρισμα

80 γρ. ψίχα από ανάλατα φυστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένα (καβουρδίζουμε τα μισά στον φούρνο, στους 160°C για 8 λεπτά)
χυμός λεμονιού κατά βούληση
λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
ξύσμα λεμονιού φύλλα βασιλικού

Διαδικασία

Για την σάλτσα

Για να ετοιμάσουμε την Pasta al limone αποβραδίς σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το λάδι να αρωματιστεί.

Την επομένη αφαιρούμε και πετάμε το σκόρδο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50°C, δηλαδή στη χαμηλότερη θερμοκρασία

Στρώνουμε ένα μέτριο ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε σε μονή στρώση τις φέτες λεμονιού.

Φουρνίζουμε και τις «στεγνώνουμε» για 3 ώρες, μέχρι να αφυδατωθούν εντελώς.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τις χτυπάμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν φίνα πούδρα.

Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το αρωματισμένο ελαιόλαδο, την πούδρα λεμονιών, τα τυριά, τον χυμό λεμονιού και το βούτυρο.

Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι.
Ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσει να δένει και το αδειάζουμε στον πολυκόφτη με τα υπόλοιπα υλικά.

Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τέλος, ρίχνουμε τον βασιλικό και χτυπάμε καλά.

Αδειάζουμε τη σάλτσα σε μπολ και τη βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει καλά.

Μακαρονάδα

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας τους

Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τη σάλτσα που βάλαμε στην κατάψυξη, προσθέτοντας σταδιακά λίγο νερό και ανακατεύοντας μέχρι η σάλτσα να πάρει την επιθυμητή ρευστότητα.

Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με πιρούνα, μαζί με τα λι- γοστά υγρά που θα παρασύρουν μαζί τους, και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν με τη σάλτσα.
Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε λίγα φύλλα βασιλικού και ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε σε πιάτα και περιχύνουμε κάθε μερίδα με όση σάλτσα έχει μείνει στο τηγάνι.
Σκορπίζουμε το τραγανό μείγμα φυστικιών, ραντίζουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.

Στο ποτήρι μας: Δοκιμάστε ένα Riesling.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT